Kragujevac - Društvo - B92 Lokal

Izložba Zastavinih automobila u Kragujevcu

Zastava Fun Club, klub koji okuplja ljubitelje automobila proizvedenih u nekadašnjoj kragujevačkoj fabrici Zavodi Crvena Zastava, organizuje u subotu, 30. septembra, izložbu ovih vozila.

Izvor: Glas Šumadije Kragujevac
Podeli
Editorial credit: Sergey Ryzhov / Shutterstock.com
Editorial credit: Sergey Ryzhov / Shutterstock.com

Ljubitelji "juga", "osmice", "keca", "floride", "tristaća", ali i "fića", okupiće se od 12 do 17 časova na platou ispred Skupštine grada Kragujevca.

Publika će i ove godine imati priliku da izabere najbolje očuvane, najoriginalnije automobile po klasama. Organizatori su obezbedili prigodne nagrade za pobednike ali i za posetioce, koji će moći da se provozaju Zastavinim automobilima, navodi Glas Šumadije.

Manifestacija traje do 17 časova. U završnici, od 16 časova, planirana je vožnja u kojoj mogu da učestvuju i zainteresovani građani, u okviru promotivne vožnje kroz grad.

Proizvodnja Zastavinih modela zvanično je prestala 21. novembra 2008. godine. Iz proizvodnog programa Zastave, najviše je proizvedenih automobila marke "Zastava 101", čak 1.273.538.

Najpopularnijim automobilom smatra se jugo koji je kragujevačka fabrika izvozila na sve kontinente, a posebno omiljen bio je "jugo kabriolet".

Zastava je u Egiptu imala zvanično predstavništvo i servis, a nekada popularna "osmica" (Zastava 128) je bio najpopularniji taksi u ovoj severnoafričkoj zemlji. U Maleziji je 108 automobila marke "Zastava 101" bilo u voznom parku policije. Veliki broj vozila Zastava je izvezla na tržište Nemačke, Velike Britanije, Australije, SAD…

Zastavini "oldtajmeri" se i posle nekoliko decenija mogu videti na putevima, ne samo u Srbiji, već i u zemljama u okruženju, tj. svim Republikama nekadašnje Jugoslavije. I danas se u okviru velikih poduhvata brojnih entuzijasta organizuju vožnje Zastavinim automobilima do Australije, po Americi itd, i o tome izveštavaju domaći i inostrani mediji.

Izložbu Zastavinih automobila u Kragujevcu, "Zastava Fun Club" organizuje 15. put. Gradska turistička organizacija Kragujevac i ove godine podržava manifestaciju na kojoj se očekuje preko 100 vlasnika automobila iz cele Srbije, proizvedenih u nekadašnjoj fabrici u Kragujevcu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.