Kragujevac - Društvo - B92 Lokal

Obeležena slava Stare crkve, kroz grad prošla Litija

Povodom slave Stare crkve - Silaska Svetog duha na apostole, danas je održana gradska Litija. Svetu arhijerejsku liturgiju u porti Stare crkve služio je episkop šumadijski gospodin Jovan sa sveštenstvom.

Izvor: InfoKG Kragujevac
Podeli
Foto: Grad Kragujevac
Foto: Grad Kragujevac

Rezanju kolača u porti Stare crkve i Litiji prisustvovali su predstavnici lokalne samouprave, vojske, policije, gradskih institucija, učenika osnovnih i srednjih škola i veliki broj Kragujevčana.

Litija je prošla gradskim ulicama. Povorka je zastala u centru grada, kod Krsta gde je pročitana zajednička molitva.

Sve što smo započinjali, nadali smo se i molili Gospoda da bude sa nama. Toliko puta je pokazao da je sa nama i uz nas i da nas ne zaboravlja, kako Jevanđelje i kaže, kazao je sveštenik Stare crkve Nenad Milojević. On se zahvalio građanima što su svojim prisustvom učinili da zdanje Stare crkve bude još lepše i veličanstvenije baš kako i zaslužuje i da u zajedničkoj molitvi sa sveštenstvom šumadijskim u srcima probude više volje, razumevanja, ljubavi i podrške drugima.

Po završetku Litije, u porti Stare crkve održan je kulturno-umetnički program u okviru kojeg su nastupili horovi Liceuma, a u zdanju Stare skupšptine multimedijalna izložba.

U okviru ovogodišnjeg programa Svetotrojačkih duhovnih svečanosti u organizaciji Eparhije šumadijske i Grada Kragujevca, 6. juna u porti Stare crkve od 20 sati održaće se koncert Srbskih pravoslavnih pojaca. Prof. dr Ranko Rajović će u petak, 9. juna od 19 sati, održati predavanje na temu "Deca zarobljena u virtuelnom svetu". Na temu "Poguban uticaj sekti i manipulativnih pojedinaca na naš narod" u utorak, 13. juna, govoriće Dimitrije Pastuović, sektolog, a u ponedeljak, 19. juna, Igor Jurić će govoriti o Bezbednosti dece na internetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.