Kruševac - Društvo - B92 Lokal

Sve više beba u Kruševcu – ministarka obišla porodilište FOTO

U susret međunarodnom prazniku posvećenom pripadnicama lepšeg pola, Kruševac je posetila ministarka za brigu o porodici i demografiju Vlade Republike Srbije prof. dr Darija Kisić.

Izvor: B92.net Kruševac
Podeli
Foto: Grad Kruševac
Foto: Grad Kruševac

Kako saopštava Grad Kruševac, nakon sastanka sa gradonačelnicom Jasminom Palurović, zamenikom Aleksandrom Jovanovićem i pomoćnikom za društvene delatnosti Jelenom Todorović, obišla je kruševačko porodilište.

U razgovoru sa direktorkom Opšte bolnice dr Vesnom Stević Gajić i načelnikom Ginekološko-akušerskog odeljenja dr Blagojem Milovanovićem, ministarka Kisić upoznata je sa aktuelnom situacijom u kruševačkom porodilištu. Osim zaposlenih, susrela se i sa ženama koje su postale mame, a u neformalnoj konverzaciji sa ministarkom ispričale su svoja nova životna iskustva, a uz "najlepši poklon" koji će doneti kući, darivane su cvećem i slatkim programom.

Podaci o natalitetu su ohrabrujući, naveo je načelnik Odeljenja dr Blagoje Milovanović. Prema statistici iz prošle godine, zabeležen je izvestan porast broja novorođene dece u odnosu na 2021. godinu, a u prva dva meseca ove godine rođeno je 16 beba više nego u istom periodu prošle.

"Ovom segmentu zdravstva poklanja se posebna pažnja, jer se tu rađa život. Zadovoljstvo nam je što je ministarka Kisić odabrala da obiđe baš kruševačko porodilište koje pokriva ceo Rasinski okrug i u kome se obavi oko 1500 porođaja godišnje. Trudimo se da pružimo što bolje uslove za porodilje i novorođenčad, kao i svu moguću negu i posvećenost lekara i medicinskih sestara", izjavila je direktor Opšte bolnice dr Vesna Stević Gajić.

Foto: Grad Kruševac
Foto: Grad Kruševac

Trenutno je u porodilištu smešteno 15 porodilja (sa 8 devojčica i 7 dečaka), a u protekla 24 časa rođene su 3 devojčice.

"Da je saradnja između Grada i Ministarstva odlična, potvrđuju brojni zajednički projekti. Populaciona politika svakako spada u najvažnije oblasti rada lokalne samouprave i svake godine povećavamo broj mera podrške, ali i materijalna sredstva koja izdvajamo u te svrhe. I rezultati ne izostaju", rekla je gradonačelnica.

"Kruševac je primer odlične prakse što se tiče napretka u segmentu demografije. Posebno treba pohvaliti dodatne mere kojima kao Grad pospešuje natalitet. Ohrabrujući su podaci koje smo čuli od zaposlenih i nadamo se da će se ta slika širiti Srbijom", zaključila je ministarka Darija Kisić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.