Kruševac - Društvo - B92 Lokal

U Kruševcu otvoren letnji kamp Dani dijaspore u srednjovekovnoj prestonici Srbije

Ministar bez portfelja zadužen za odnose sa dijasporom Đorđe Milićević danas je sa gradonačelnicom Kruševca Jasminom Palurović otvorio tematski letnji kamp za decu iz regiona i dijaspore „Dani dijaspore u srednjovekovnoj prestonici Srbije Gradu Kruševcu“.

Izvor: Tanjug Kruševac
Podeli
Ilustracija: Shutterstock/Cryptographer
Ilustracija: Shutterstock/Cryptographer

U kampu je okupljeno više od 200 mališana iz četiri države koji će, pored predstavljanja svojih folklornih ansambala, učestvovati i u radionicama starih zanata, kvizu poznavanja srpskog jezika i kulture, ali i nadmetanju „igre bez granica“, navodi se u saopštenju.

Oni će, kako se dodaje zajedno zasaditi drvo prijateljstva, a obići će i brojne kulturne i istorijske lokacije na područku Kruševca i planinu Jastrebac.

Organizator kampa je Grad Kruševac a troškove organizacije snosi Kabinet ministra zaduženog za dijasporu u Vladi Republike Srbije.

"Ponosno ističem da je ovo jedan od 22 kampa širom Srbije, koji su finansirani od strane Vlade Srbije i ministarstva koje vodim. Naša vlada prepoznaje važnost očuvanja veza između domovine i naših sunarodnika širom sveta", rekao je ministar.

On je naveo da će ovaj kamp deci pružiti priliku da se povežu sa svojim korenima, ali takođe da razvijaju svoje talente, veštine i interese.

"Upoznaćete se sa tradicionalnim igrama, pesmama, plesovima i mnogim drugim aspektima naše kulture. Takođe ćete imati priliku da učite jedni od drugih, razmenjujete iskustva i gradite mostove među Srbima gde god oni živeli. Nadam se da ćete iskoristiti svaki trenutak ovog kampa kako biste stekli nova prijateljstva, naučili nešto novo i stvorili sećanja koja će vas pratiti kroz ceo život", poručio je ministar Milićević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.