Kruševac - Društvo - B92 Lokal

U Kruševcu otvoren rekonstruisani prostor u Vatrogasnom domu

U Vatrogasnom domu u Kruševcu otvoren je rekonstruisan prostor koji je namenjen Centru za vanredne situacije za Kruševac i Rasinski upravni okrug.

Izvor: RTK Kruševac
Podeli
Ilustracija/Foto: Firefighter Montreal/Shutterstock
Ilustracija/Foto: Firefighter Montreal/Shutterstock

Prostor je obišao ministar unutrašnjih poslova u Vladi Republike Srbije Bratislav Gašić u pratnji vd načelnika štaba za vanredne situacije Luke Čaušića sa saradnicima i gradonačelnice Jasmine Palurović, prenosi RTK.

Raport ministru predao je komandant vatrogasno – spasilačkog bataljina Vladica Stanković, a prostor namenjen za Sektor vanrednih situacija predstavio je načelnik Aleksandar Lazarević.

Tom prilikom ministru Gašiću uručena je Ikona Bogorodice zaštitnice vatrogasaca i spasilaca. Gradonačelnici Palurović i generalnom direktoru Trajal korporaciji Milošu Neneziću plaketa za nesebičan doprinos i saradnju sa Sektorm za vanredne situacije i Vatrogasno – spasilačkom jedinicom u Kruševcu.

Zgrada vatrosanog doma puštena je u rad 1. decembra 1979. godine a ovo je prvo ulaganje u renoviranje i rekonstruisanje prostora.

Objedinjena služba za vanredne situacije i rizične događaje poznatija kao 1985 bće smeštena u tom novom prostoru što će mnogo olakšati rad specijalnim vatreogasnim jedinicama. Ministar Bratislav Gašić čestitao je pripadnicima na svim dosadašnjim uspesima koje je jedinica postigla u spašavanju imovine i lica u vanrednim situacijama.

"Ta saradnja je i potvrda onoga što, kao rođeni Kruševlјanin znam i često ističem, a to je da su Kruševlјani dobri i kvalitetni lјudi, koji cene svako ulaganje, svaki korak koji napravimo unapred, posebno kada je u pitanju njihova bezbednost i bezbednost njihove imovine. Zato sam danas zaista srećan jer ovaj novi, uređeni prostor i veoma ugodan ambijent za rad Vatrogasno-spasilačkog batalјona, omogućava lakši, bolјi i najvažnije efikasniji rad, kako vatrogasaca-spasilaca, tako i inspektora Odelјenja za vanredne situacije u Kruševcu", rekao je ministar Gašić.

Tokom obilaska predstavlјeno mu je i novo vatrogasno-spasilačko navalno vozilo, koje će, što je ministar i istakao, znatno unaprediti rad vatrogasaca-spasilaca.

"Ulagaćemo još, opremaćemo, graditi i obnavlјati objekte Sektora za vanredne situacije na teritoriji cele Srbije i beskrajno sam zahvalan predsedniku Vučiću i Vladi Republike Srbije na ogromnoj podršci i razumevanju koje nam pružaju, kako bismo bezbednost građana i njihove imovine podigli na najviši nivo i ostvarili jedan od strateških cilјeva Ministarstva unutrašnjih poslova – da u borbi sa vanrednim situacijama budemo najefikasniji u Evropi", poručio je ministar i naglasio da su hrabri srpski vatrogasci-spasioci uvek spremni da pomognu i da su po humanosti, znanju i efikasnosti poznati daleko van granica naše zemlјe.

"Mnogo je primera, ali ću podsetiti na poslednju akciju u Turskoj, kada ste celu Srbiju učinili ponosnom i učvrstili njeno mesto na najvišem stubu herojstva, junaštva i nade.Sa ponosom sam čitao tekstove i gledao priloge svetskih medija o hrabrosti i humanosti koje iskazujete svugde gde je pomoć potrebna. Svestan sam koliko je to teško, koliko napora i odricanja je potrebno da uložite i podnesete da biste svoje zadatke ispunili na najvišem nivou. Svestan sam i toga da uvek deo sebe ostavite na tim zgarištima nečije sreće, uspomena i nade. I u kućama poplavlјenim mešavinom vode iz rečnih korita i suzama beznađa i očaja.Zato država Srbija brine o vama, da vam pružimo što bolјe uslove za rad, da vas opremimo po najsavremenijim standardima i pobolјšanjamo uslove i kvalitet vašeg i života vaših porodica", poručio je ministar Gašić vatrogascima-spasiocima.

Gradonačelnica Kruševca Jasmina Palurović istakla je izuzetno dobru koordinaciju gradske uprave, Odelјenja za vanredne situacije i Policijske uprave u Kruševcu, zahvalјujući kojoj su uspešno prevazišli vanredne situacije sa kojima su se suočavali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.