Kruševac - Kultura - B92 Lokal

Kolo srpskih sestara proslavilo 120 godina postojanja

U Velikoj sali Narodnog muzeja, Kolo srpskih sestara organizovalo je završno humanitarno-dobrotvorno veče pod sloganom "Snaga dobrote" u čast 120 godina rada i postojanja.

Izvor: Kruševac Grad/J. S. Kruševac
Podeli
Foto: Cryptographer/Shutterstock
Foto: Cryptographer/Shutterstock

Na samom početku pesmom su se predstavili članovi crkvenog hora "Sv. knez Lazar", potom je usledilo premijerno izvođenje pesme "Srpsko kolo ljubavi" i recitacije.

Slogan "Snaga dobrote" oslikava suštinu udruženja i izložbu koja je postavljena pre mesec dana, a sadrži čak 200 fotografija i delova arhijske građe baš u muzeju, gde je tokom Prvog svetskog rata bila smeštena bolnica, a sestre iz udruženja su završavale kurseve i negovale ranjenike, što pokazuje da su i u najtežim vremenima bile posvećene svom narodu.

"Kolo srpskih sestara je najstarije aktivno, žensko, dobrotvorno i kulturno društvo u našem gradu, nevladino i neprofitno udruženje koje je do danas pokazalo kako se istrajava na putu do cilja. Verne misiji, širenju dobrote i milosrđa naučile smo kako se prevazilaze prepreke, što ne bismo uspele bez nesebične pomoći porodica, prijatelja i dobrotvora koji sa nama čine lanac dobrote već 120 godina", rekla je Snežana Stajković, predsednica udruženja.

Proslava ovog jubileja započela je likovnom kolonijom u Domu za decu i omladinu "Jefimija", održala su se druženja sa pesnicima i završava se velikom svečanošću, a od finansijskih sredstava koja budu prikupljena tokom prodaje radova sa izložbe biće obezbeđene neophodne namirnice za najugroženije sugrađane.

"Ovo udruženje sem snage i dobrote ljudima pruža ljubav, veru i nadu. Tokom svih ovih godina postojanja sestre su se trudile da narodu ništa ne nedostaje, iako su ih bezuspešno prekidali tokom rata i trudili se da umesto dobrote šire nešto suprotno, one su nastavile da čine besmrtna dela", rekao je Njegovo Preosveštenstvo Episkop kruševački David.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.