Leskovac - Ekonomija - B92 Lokal

Od države za obnovu leskovačke Opšte bolnice stiže 4,5 milijardi

Počela je druga faza rekonstrukcije glavne zgrade Opšte bolnice u gradu na Veternici, u koju će Ministarstvo za kapitalna ulaganja investirati četiri i po milijarde dinara.

Izvor: Novosti/I. Mitić Leskovac
Podeli
Foto: Shutterstock/samrana3003
Foto: Shutterstock/samrana3003

Podsetimo, investicijom države od pet miliona evra, dosad je izolovana fasada, zamenjena stolarija i obnovljen krov, a sada je na red došla obnova kompletnog enterijera - od suterena, do šestog sprata - koja će trajati naredne dve godine i realizovaće se u etapama, uz prilagođavanje potrebama pacijenata. Ipak, na odeljenjima će moći da se smesti oko 550 bolesnika - 250 manje u odnosu na ukupne kapacitete, pišu "Novosti".

"Posle rekonstrukcije, ovo će biti jedna od najlepših bolnica u Srbiji. Svaka soba imaće dva ležaja i svoj sanitarni čvor, ali će ukupan broj kreveta ostati isti. Biće zamenjene sve instalacije, uključujući i centralnu klimatizaciju i ventilaciju. Potpuna obnova odnosi se i na svih 11 hirurških sala", nabraja dr Nebojša Dimitrijević, direktor Opšte bolnice u Leskovcu, navodeći da su planirani još centralna sterilizacija i nova kuhinja, a ustanova će za grejanje, umesto mazuta, koristiti gas ili drvenu sečku, što će znatno uticati na smanjenje zagađenja vazduha u ovom delu grada.

Kako saznaju Novostie Služba urgentne medicine biće proširena i ulaz u nju će biti odvojen od glavnog, u čitavu zgradu. Tu će biti oformljene ambulante, dijagnostički kapaciteti, laboratorija i nove čekaonice... a najvažnije da će prilaz Urgentnom centru biti mnogo lakši. U planu je i Služba centralne intenzivne nege.

Kada bolnica dobije nove instalacije, podove i zidove, u njoj će biti zamenjeni kreveti i sav nameštaj, a već se - za milijardu dinara - nabavlja i nova medicinska oprema. Zato u Opštoj bolnici apeluju na pacijente da budu strpljivi jer se rekonstruiše objekat na ukupno 30.000 kvadrata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.