Leskovac - Ekonomija - B92 Lokal

Ovogodišnji rod višnje znatno umanjen, kvalitet nezadovoljavajuć, otkupna cena niska

Leskovačka kotlina ima pogodnosti za sadnju i gajenje višanja, i ne čudi činjenica što se veliki broj poljoprivrednika odlučuje baš za nju.

Izvor: Dnevnik juga Leskovac
Podeli
Foto: Shutterstock/nadia_if
Foto: Shutterstock/nadia_if

Međutim ove godine, zbog vremenskih prilika rod višanja je znatno umanjen nego prethodnih godina i sam kvaltet nije na zadovoljavajućem nivou. Još jedna otežavajuća okolnost za poljoprivrednike je niska otkupna cena.

"Vremenske prilike nisu bile povoljne u fazi nalivanja i zrenja plodova, i upravo je to rezultiralo smanjenje kako prinosa, tako i kvalitet. Što se tiče otkupne cene, ona varira između 40 i 60 dinara u zavisnosti od klase višnje. S obzirom da ovogodišnji rod nije na zadovoljavajućem nivou, a ja se nadam da će se naći neka sredina koja će svima odgovarati, jer su i proizvođači imali velike troškove", ističe za "Dnevnik juga" Dalibor Cvetanović, direktor Poljoprivredne savetodavne stručne službe u Leskovcu.

Dragan Đokić, poljoprivrednik iz Radonjice uzgaja višnju na 57 ari i u ovom poslu je 35 godina.

"Vremenski uslovi su ove godine nažalost otežavali prskanje i brigu o višnjama, ali sam zadovoljan rodom, dobar je. Očekujemo definitivnu otkupnu cenu. Danas upravo na ovim zasadima beremo višnju. Sve radimo ručno sa 14 radnika koji su iz Vlasotinca došli. Što se tiče cene, kod nas u hladnjači ide otkup 50 dinara za prvu klasu, a 35 za drugu. Jeste mala suma, kad pogledate radnici po kilogramu uzimaju po 22 dinara, ali se nadam da će cena biti bolja u narednim godinama", objašnjava Đokić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.