Leskovac - Ekonomija - B92 Lokal

Za štetu od poplava biće isplaćeno 15 miliona dinara

Miloš Kocić, predsednik Komisije za procenu štete na stambenim, pomoćnim i privrenim objektima, kao i stvarima i infrastrukturi od elementarne nepogode nastale usled obimnih kišnih padavina, poplava i pojava bujičnih voda na teritoriji Grada Leskovca za 2023. godinu, rekao je da će na ime štete od poplava u leskovačkom kraju biti isplaćeno 15 miliona dinara.

Izvor: Jugpress Leskovac
Podeli
Editorial credit: Dejan Trajkovic / Shutterstock.com
Editorial credit: Dejan Trajkovic / Shutterstock.com

"Komisija još nije završila kompletan rad, ali je završen veći deo posla. Kao što znamo, 5. jula su Leskovac zadeseile obilne padavine, a poplave su se desile u naseljenim mestima Pečenjevce, Čekmin, Lipovica, Podrimce, Dušanovo, Belanovce i Karađorđevac i gde su i proglašena vanredna stanja zbog elementarne nepogode. Komisija je sa radom krenula odmah i u saradnji sa sekretarima i predsednicima mesnih zajednica smo obilazili ta domaćinstva i popisivali stanje i pripremali izveštaj", rekao je on za JUGpress.

Kako kaže, sada Ministarstvo za javna ulaganja prati taj deo oko poplava u Srbiji, daju predlog Vladi da proglasi stanje elementarne nepogode u ugroženim područjima, a u tom trenutku bilo je pogođeno preko 30 lokalnih samouprava, gde se našao i Leskovac.

"To je otvorilo mogućnost da se preko ministarstva donese Uredba o utvrđivanju državnog programa pomoći i obnove oštećenih stambenih objekata koje će se finansirati iz Budžeta Republike Srbije. Inače, naglasio bih da ovo nije naknada štete, koja jeste velika, jer je ljudima u stambene objekte ušla velika količina vode", objašnjava Kocić redosled postupanja.

Naglašava da je uredbom određeno pet kategorija pomoći.

"Tako novčana pomoć u prvoj kategoriji iznosi 200.000 dinara, u drugoj 300.000 dinara, trećoj 400.000 dinara, četvrtoj 500.000 dinara i petoj 800.000 dinara. Mi smo obišli sve objekte i napravili izveštaj, te odredili kategorije zavisno od količine štete", rekao nam je Kocić.

Dodaje da su nadležnom ministarstvu poslali da verifikuje izveštaj.

"Imali smo problem da objasnimo ljudima da se radi pomoći samo ako je ugrožen stambeni prostor, a tu ne spadaju podrumi, gde je najčešće ulazila voda", kaže Kocić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.