Niš - Hronika - B92 Lokal

Izgorelo sedam firmi: Bez posla ostalo 1.500 radnika nakon požara u Nišu

U požaru u Elektronskoj industriji Niš bez posla je ostalo 1.500 radnika, ali će posledice osetiti oko 10.000 radnika u firmama povezanim sa preduzećima čiji pogoni su izgoreli, izjavila je danas niška gradonačelnica Dragana Sotirovski.

Izvor: Beta Niš
Podeli
Ilustracija/Foto: Nebojsa Markovic/Shutterstock
Ilustracija/Foto: Nebojsa Markovic/Shutterstock

Požar u pogonu EI izbio je u nedelju oko 5.30 časova i u iduća dva dana izgorelo je više od 3.000 kvadrata poslovnog, proizvodnog i magacinskog prostora.

Sotirovski je prilikom obilaska pogona rekla da je požar ugašen i da je srećom prošao bez povređenih i stradalih vatrogasaca i zaposlenih, ali je pričinjena ogromna materijalna šteta.

"Grad će pomoći u okvirima svojih mogućnosti. Pre svega oslobodićemo ih od plaćanja vode koja je utrošena za gašenje požara. Njihov predlog je da ih grad oslobodi šestomesečnog plaćanja poreza. To ćemo da rešavamo zajedno sa lokalnom poreskom administracijom i sa Gradskim većem", izjavila je Sotirovski.

Prema njenim rečima, gradska javno komunalna preduzeća pomoći će u raščišćavanju pogona.

Vlasnik firme "S grupa" Grujica Cekić, u čijem se vlasništvu nalazi prostor zahvaćen požarom, je rekao da je u požaru izgorelo sedam firmi, a još tri su pretrpele posledice.

Cekić je kazao da sada predstoji najpre istraga, a potom raščišćavanje pogona.

"Mi pokušavamo da nađemo neke prostore, međutim tu su radile specifične firme i pitanje je koliko ćemo naći tih prostora. Probaćemo da nađemo alternative", izjavio je Cekić.

Vlasnica firme Alfa Medija Dragana Krstić kazala je da ne zna koliko je u mogućnosti da pomogne grad, ali da od države očekuje puno.

"Nama su mašine vredne preko pola miliona evra stradale u objektu, mi nemamo repromaterijala, mi imamo samo dobru volju i radnike koji žele da rade", izjavila je Krstić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.