Novi Pazar - Društvo - B92 Lokal

Evo ko najviše kupuje stanove u Novom Pazaru

Građani Sjenice, Tutina, Rožaja, Prijepolja i Raške najbrojniji su kupci stanova u Novom Pazaru ove godine, a trend prodaje dijaspori počeo je da jenjava, saznaje portal Free media.

Izvor: Free media/N. Šehović Novi Pazar
Podeli
Ilustracija/Foto: ThanomphongJantharotjana/Shutterstock
Ilustracija/Foto: ThanomphongJantharotjana/Shutterstock

U agencijama za prodaju nekretnina za Free media je rečeno da su usled manjka potražnje cene nekretnina uglavnom ostale nepromenjenje u odnosu na prošlu godinu, a u nekim slučajevima su čak i pojeftinile.

"Ove godine imamo manju potražnju za kupovinom stanova, tako da je osim zastoja, došlo je i do pada cena. Ako pričamo u procentima, to je nekih 10 odsto u odnosu na prošlu godinu", kazao je Sead Hadžić iz AG "Nekretnine".

On dodaje da novopazarske stanove najviše kupuju ljudi srednjih godina, ali da trend njihove nabavke putem kredita posustaje.

Prema podacima Republičkog geodetskog zavoda za prošlu godinu, Novopazarcima je za kupovinu jednog kvadrata stanova starije gradnje bilo potrebno 805 evra (94.354 dinara), dok su za novogradnju trebali da izdvoje 90 evra više, odnosno skoro dve prosečne plate.

Statistika pokazuje da su tokom prošle godine u gradu kupljene 481 nekretnine i to najviše od investitora (307), a potom i tradicionalnom kupoprodajom.

Prema rezultatima popisa iz 2022. godine, broj stanova u Novom Pazaru između dva popisa uvećan je za oko 10.000.

Prošle godine, Zavod je uvrstio Tutin na listi opština u devastiranim područjima sa najvećim obimom kupoprodaje kuća u poslednje četiri godine.

Podaci ukazuju da je prošle godine u Tutinu prodato 33 kuće, što je trostruko više nego 2020. godine kada je pazareno njih 13.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.