Novi Pazar - Društvo - B92 Lokal

Izabrana firma koja će rekonstruisati Altun-alem džamiju u Novom Pazaru

Beogradska kompanija "Koto" sa podizvođačima rekonstruisaće Kulu Džephanu na Novopazarskoj tvrđavi i sanirati i restaurirati Altun-alem džamiju.

Izvor: Beta Novi Pazar
Podeli
Foto: F.Rubino/Shutterstock
Foto: F.Rubino/Shutterstock

Ta firma, koja je radila na rekonstrukciji Motrilje, kule koja predstavljene na grbu Novog Pazara, jedina se prijavila na tendere za izbor izvođača radova, objavio je danas Radio "Sto plus".

Ukupna vrednost oba posla je veća od 76 miliona dinara bez poreza na dodatu vrednost.

Rekonstukciju Džephane, kule na severnom bedemu Novopazarske tvrđave, "Koto" će obaviti sa lokalnom firmom "DMD Krov" za 20,2 miliona dinara bez uključenog poreza.

Ostaci kula Džephane, Baruthane i Zindana otkriveni su 2019. godine posle arheološkog iskopavanja Muzeja "Ras" u Novom Pazaru.

Rekonstrukcija, sanacija i restauracija Altun-alem džamije koštaće 67,3 miliona dinara sa PDV-om, a partner kompanije "Koto" u tom poslu biće "CKR" iz Beograda.

Ta firma obaviće deo konzervatorsko-restauratorskih radova, koji čine pet odsto svih predviđenih radova.

Rekonstrukciju Altun-alem džamije finansirali su Ministarstvo turizma i omladine sa 56 miliona dinara i Grad Novi Pazar sa 11,1 milion dinara.

Altun-alem džamija je jedna od najlepših građevina islamskog graditeljstva u Srbiji. Izgrađena je početkom 16. veka, a kao njen graditelj navodi se Muslihudin Abdulgani. Od 1979. godine je pod zaštitom države kao spomenik kulture od izuzetnog značaja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.