Novi Pazar - Društvo - B92 Lokal

"Veliki dan za Islamsku zajednicu i Novi Pazar": Rekonstruiše se jedna od najznačajnih džamija na Balkanu

Ministar turizma i omladine Srbije Husein Memić, gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac i predsednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji Mevlud Dudić potpisali su danas sporazum o saradnji na obnovi Altun-alem džamije.

Izvor: Beta Novi Pazar
Podeli
Foto: F.Rubino/Shutterstock
Foto: F.Rubino/Shutterstock

Sporazumom je predviđeno da Ministarstvo turizma i omladine radove na rekonstrukciji, sanaciji i restauraciji jedne od najznačajnijih džamija na Balkanu finansira sa 56 miliona dinara, a Grad Novi Pazar sa 11,1 milion dinara.

Muftija Dudić ocenio je da je potpisivanje sporazuma od velikog značaja i veliki dan za Islamsku zajednicu, Novi Pazar i Srbiju.

"Nije poznato kada je poslednji put bila ozbiljna rekonstrukcija, a ovoj generaciji je pripala čast da povrati stari sjaj i izgled Altun-alem džamije iz 16. veka. Zahvalan sam na razumevanju gradskoj vlasti, ministru, Vladi i predsedniku Srbije", poručio je Dudić.

I Biševac je naveo da je ovo veoma važan dan za Novi Pazar jer će se raditi sanacija i restauracija objekta koji je verski i kulturni spomenik ovog grada.

"Ovo je samo prvi projekat, a razgovarali smo da sledeći bude obnova hamama i dogovorili smo se da lokalna samouprava finansira arheološka istraživanja na toj lokaciji", dodao je on.

Memić je istakao da je za kratko vreme, kako je ministar, opredeljen"“ne tako mali iznos sredstava" za projekte u Novom Pazaru, a da će nastaviti sa projektima i u narednom periodu.

"Želimo da Altun-alem džamija bude prvi projekat, a potom i da sredimo "carsku džadu", da obnovimo hamam. Uskoro ćemo potpisati ugovor za rekonstrukciju doma u Sopoćanima, vredan više od 50 miliona dinara, a nadamo se već u sledećoj godini i rekonstrukciji motela. Važan je i projekat izgradnje omladinskog centra za koji smo opredelili 140 miliona dinara, a to je samo deo sredstava", rekao je on.

Altun-alem džamija jedna je od najlepših građevina islamskog graditeljstva u Srbiji. Izgrađena je početkom 16. veka, a kao njen graditelj navodi se Muslihudin Abdulgani.

Od 1979. godine je pod zaštitom države kao spomenik kulture od izuzetnog značaja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.