Novi Pazar - Hronika - B92 Lokal

Tuberkulozom zaraženo devetoro dece u Novom Pazaru VIDEO

Ukupno devetoro dece iz Novog Pazara obolelo je od tuberkuloze, potvrdili su iz Zavoda za javno zdravlje u tom gradu. Epidemiolog Safet Ganić izjavio je da je zdravstveno stanje dece stabilno i bez komplikacija, jer su svi vakcinisani po rođenju i primaju redovnu terapiju.

Izvor: Tanjug, RTS Novi Pazar
Podeli
Foto: Yavdat
Foto: Yavdat

Deca iz četiri novopazarske porodice pozitivna su na tuberkulozu - osmoro učenika dve osnovne škole i jedno dete predškolskog uzrasta, saznaje RTS u Zavodu za javno zdravlje u Novom Pazaru.

U dve porodice zaraženo je sedmoro dece.

Epidemiolog Zavoda za javno zdravlje Novi Pazar Safet Ganić izjavio je za Tanjug da je zdravstveno stanje devetoro dece iz tog grada kod kojih je otkrivena tuberkuloza stabilno i bez komplikacija, jer su svi vakcinisani po rođenju i primaju redovnu terapiju.

Naveo je da će se nastaviti sa testiranjem dece kako bi se utvrdilo da li ima još obolelih.

"Do sada su izvršena testiranja dva odeljenja jedne škole. Među njima je pronađeno dvoje dece koja su sumnjiva na tuberkulozu, njima je data terapija. U toku je testiranje još jednog odeljenja te škole, do kraja sedmice biće poznati rezultati. Svi nastavnici su testirani i svi su negativni. Iduće nedelje trebalo bi da počne testiranje dece iz drugih škola", rekao je Ganić.

Nova zaražavanja tuberkulozom ostvarena su direktnim kontaktom, kažu u Zavodu.

"Simptomi su bili tipični. Prema rečima nadležnih lekara, to su bili temperatura, gubitak telesne težine, kašalj, simptomi gripa koji su trajali više od 15 dana. Kod dece koja su otkrivena naknadnim testiranjem, siptomi su bili bezazleni, skoro da nikakve simptome nisu imali", objasnio je Ganić.

Direktorka Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut" Verica Jovnović rekla je za RTS da se prati stanje zaražavanja tuberkulozom u Novom Pazaru i da se istražuju svi potencijalni rizici.

"Reč je o dve porodične epidemije i istražuju se svi potencijalni rizici koji se mogu naći u tim porodicama. Ta deca su dobro i prati se njihovo stanje", rekla je Verica Jovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.