Novi Sad - Društvo - B92 Lokal

Prvi zeleni objekat pravosudnog sistema Srbije – novosadska "Palata pravde" pri kraju

Radovi na fasadi novog objekta pravosudnog sistema u Novom Sadu na uglu Stražilovske i Maksima Gorkog privode se kraju, a kompletan objekat bi trebalo da bude gotov pre kraja godine.

Izvor: Gradske info Novi Sad
Podeli
Foto: Shutterstock/vivooo
Foto: Shutterstock/vivooo

U ovoj zgradi biće smešteni Osnovni i Viši sud, kao i Osnovno i Više javno tužilaštvo, a objekat se gradi od kraja 2021. godine, navode Gradske info.

Novi šestospratni objekat od 9.000 kvadratnih metara biće adekvatna za rad pravosuđa, dok postojeća zgrada suda ne ispunjava potrebne uslove.

Iz tehničkih razloga, zgrada suda u Sutjeskoj ulici nije mogla da bude nadograđena, pa je za novu zgradu suda ponuđena parcela u istom bloku.

Zgrada koja se trenutno koristi u te svrhe izgrađena 1960. godine. U njoj je smešteno sedam pravosudnih organa i 1.200 nosilaca pravosudnih funkcija, te će izgradnjom nove "Palate pravde" ona biti značajno rasterećena.

Nova zgrada biće prvi zeleni objekat u pravosudnom sistemu Srbije

Ovaj objekat finansiran je i od strane Evropske unije sa 13 miliona evra, projekat je urađen po najvišim evropskim standardima, a ovo će biti prvi zeleni objekat u pravosudnom sistemu Srbije.

Glavna karakteristika zelenog objekta je fasada obogaćena zelenilom koja će biti okrenuta ka stambenim zgradama „iza“ suda. Između suda i tih zgrada biće i mali park, koji će građani moći slobodno da koriste.

Njegov "tvorac" je arhitekta Miodrag Tripković, a on je kreirajući novu Palatu pravde u Novom Sadu razmišljao i o njenom okruženju.

Zgrada suda nalazi se među posleratnim objektima iz prošlog vremena, pa će se na njenoj fasadi koriste „neutralni“ materijali, a ponajviše staklo, čije je postavljanje i počelo.

Izvođači radova su Jadran D.O.O. i Gradina D.O.O, a kao rezultat ovog objekta očekuje se veliko povećanje efikasnosti u radu pravosudnih organa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.