Novi Sad - Društvo - B92 Lokal

Rekonstruiše se Klinički centar Vojvodine – najavljena velika ulaganja FOTO

Pokrajinska vlada opredelila je 1,3 milijarde dinara za rekonstrukciju četiri objekta Univerzitetskog kliničkog centra Vojvodine.

Izvor: Tanjug Novi Sad
Podeli
Foto: TANJUG/ VLADA AP VOJVODINE/ ANDREJ PAP/ nr
Foto: TANJUG/ VLADA AP VOJVODINE/ ANDREJ PAP/ nr

"Univerzitetsko klinički centar Vojvodine (UKCV) je prvi put od svog osnivanja dobio mikrobiološku laboratoriju u Centru za laboratorijsku medicinu, koja zadovoljava sve zahteve i standarde dijagnostike tercijarne ustanove", rekao je danas predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović nakon obilaska ove zdravstvene ustanove.

Dodao je da je laboratoriju vrednu 80,1 milion dinara finansirala Pokrajinska vlada i naveo da je time znatno unapređen proces rada UKCV, o čemu svedoči podatak da su do sada sve analize morale da se šalju u Institut za javno zdravlje Vojvodine.

Mirović je naveo da je zahvaljujući Pokrajinskoj vladi, u Centru za radiologiju adaptiran prostor i nabavljen novi aparat za magnetnu rezonancu sa pripadajućom opremom i da je to druga magnetna rezonanca koju je Pokrajinska vlada obezbedila za potrebe Kliničkog centra.

Pokrajinska vlada finansirala je i građevinske radove, odnosno obnovu fasade, zamenu stolarije, sanaciju vodovodne i kanalizacione mreže u objektu u kome su smešteni Centar za radiologiju i Centar za laboratorijsku medicinu.

"Već šest-sedam godina traju naši zajednički napori da modernizujemo Klinički centar Vojvodine. Rekonstruisali smo 13 klinika, obnovili opremu i poboljšali uslove za rad zaposlenih, lečenje i boravak pacijenata", izjavio je Mirović i dodao da je nabavljena i magnetna rezonanca u opštim bolnicama u Subotici i Zrenjaninu, kao i ona namenjena pedijatrijskim pacijentima u Institutu za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine.

Prema njegovim rečima ove godine biće pokrenut i veliki investicioni ciklus unapređenja zdravstvene zaštite i najavio početak rekonstrukcije više klinika u okviru Univerzitetskog kliničkog centra Vojvodine, za šta je opredeljeno 1,3 milijarde dinara preko Uprave za kapitalna ulaganja Vojvodine.

Reč je o objektima koji su izgrađeni pre više od 110 godina i zaštićeni su kao spomenici kulture.

Planirana je rekonstrukcija četiri objekta UKCV u kojima su smeštene Klinika za urologiju, za maksilofacijalnu i oralnu hirurgiju, za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju, te Laboratorijsko odeljenje za nuklearnu medicinu, Odeljenje za hemodijalizu, Operacioni blok za Kliniku urologije, Klinika za očne bolesti i Klinika za otorinolaringologiju i hirurgiju glave i vrata.

"U sistemu javnog zdravstva Vojvodine svi aparati su u funkciji, magnetne rezonance, CT aparati, ultrazvučni aparati i rendgeni“, istakao je Mirović i dodao da su stvoreni uslovi da se do kraja godine čekanje na snimanje skrati sa sadašnja tri do četiri meseca na šest do osam nedelja.

V.d. direktora UKCV Edita Stokić izjavila je da će mikrobiološka laboratorija obezbediti mnogo veću efikasnost i brzinu pri odabiru terapije za pacijente, jer se za bakteriološku analizu nekada čekalo 24 sata, a sada je potrebno samo nekoliko minuta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.