Novi Sad - Ekonomija - B92 Lokal

Kvadrat stana skockan na istorijski rekord od 3.300 evra

Rast cena nekretnina, poljoprivrednog i građevinskog zemljišta, pa na kraju i stanova za iznajmljivanje obeležilo je godinu za nama.

Izvor: Dnevnik/S. Aničić Ilić Novi Sad
Podeli
Foto: Shutterstock/Inna Dodor
Foto: Shutterstock/Inna Dodor

Činilo se da će rat u Ukrajini stopirati vrtoglavo visoke cene nekretnina onog momenta kada je građevinski materijal krenuo da poskupljuje. Međutim, ništa nije moglo da pokoleba ovu sferu industrije koja je, pored IT sektora, jedna od od onih koja donosi najviše zarade, piše Dnevnik.

U godini za nama prodat je stan za 1,2 miliona evra na Vračaru, dok je za kuću u glavnom gradu Srbije iskeširano više od pet miliona, a za poslovni prostro blizu dva miliona evra.

Cene stanova konstantno su rasle, kako od početka godine tako i posmatrajući godine za nama. Cena kvadrata u Novom Sadu tako je u godini za nama postigla svoj istorijski maksimum od 3.300 evra po kvadratu.

Prosečna cena stana u starogradnji je 1.745, dok je u novogradnji prosek bio 1.592 evra po metru kvadratnom. I ove cene su tražile kvadrat više, jer se po rečima agenata za nekrentine svi stanovi kako u Novom Sadu tako i u Beogradu prodaju još u izgradnji.

I pored rasta cena u svim većim gradovima u Srbiji, izveštaj Republičkog geodetskog zavoda pokazuje da su kupci u trećem tromesečju ove godine za kupovinu nepokretnosti iskeširali 1,7 milijardi evra, što predstavlja povećanje od 10,6 odsto u odnosu na isti period minule godine.

Manje se plaća kreditom, a više u kešu. Kupci su, vele agenti za prodaju nekrenitna, IT stručnjaci i povratnici iz inostranstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.