Šid - Društvo - B92 Lokal

Sremaca manje samo na papiru: Zbog zdravstvenog osiguranja, mnogi se prijavljuju u veće centre

Na području Sremskog okruga živi 284.436 stanovnika, što je za 27.842 ili 9,1 odsto manje u odnosu na prošli popis, kada je ovde živelo 312.278 stanovnika, prvi su pokazatelji preliminarnih rezultata popisa Republičkog zavoda za statistiku.

Izvor: Novosti/S. Kostić Šid
Podeli
Foto: Shutterstock/Dalibor Ogrizovic
Foto: Shutterstock/Dalibor Ogrizovic

Dok brojke pokazuju da je u ovom regionu manji broj stanovnika, pojedini predstavnici lokalnih samouprava misle da njihovih sugrađana nema samo na papiru, jer su samo fiktivno prijavljeni u većim centrima, pišu Novosti.

Najveće smanjenje stanovništva je u opštini Šid, gde je prema popisu 28.202 ili 17,5 odsto stanovnika manje. Zatim sledi opština Irig koja broji 9.376 stanovnika, što je za 14 odsto manje nego na prethodnom popisu.

"Jedan deo građana je prijavljen u Novom Sadu i Beogradu, jer tamo imaju neku nekretninu".

"Mi smo imali veliki broj stanovnika koji je u ovu opštinu došao tokom rata devedesetih, ali su oni otišli prema velikim centrima", kaže Zoran Semenović, predsednik opštine Šid.

Da opština Irig ima 14 odsto manje stanovnika, ne veruje Miodrag Bebić, zamenik predsednika ove opštine, tvrdeći da su se ljudi najviše zbog zdravstvenog osiguranja prijavili u Novi Sad ili Beograd.

"Mi imamo Vrdnik koji je jedan od većih turističkih centara i u koji se sve više i više doseljavaju. U poslednje vreme se primeti i veći broj mladih koji su se vratili, ali mnogi su ostali prijavljeni u većim gradovima, na prvom mestu zbog zdravstva, ali ima i onih koji su prijavljeni u inostranstvu", ističe Bebić.

I Grad Sremska Mitrovica, koji je jedan od većih centara ovog regiona, ostao je 8,5 odsto manje stanovnika, tako da sada ima 73.053 stanovnika, a pre deset godina imala je 79.940.

U Pećincima je 18.439 stanovnika, što je manje za 9,5 odsto, kao i u Rumi koja sada ima 48.966 stanovnika. Rezultati popisa pokazuju da je u opštini Inđija 43.755 stanovnika, što je za 9 odsto manje nego na prethodnom popisu i najmanji odliv stanovništva je u opštini Stara Pazova samo pet odsto, koja sada ima 62.645 stanovnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.