Subotica - Društvo - B92 Lokal

Još se ne zna kada će početi selekcija otpada u subotičkim domaćinstvima

Predstavnici nadležnih institucija naveli su na današnjoj sednici Skupštine grada Subotice da još nije poznat datum kada će početi primarna selekcija otpada po domaćinstvima, te da je potrebno zaposliti dodatan broj ljudi u JKP "Čistoći i zelenilo" i Regionalnoj deponiji koji bi obavljali ovaj posao.

Izvor: Beta Subotica
Podeli
Foto: Depositphotos/markovskiy
Foto: Depositphotos/markovskiy

Do tada će se otpad, kao i do sada, razvrstavati na Regionalnoj deponiji između naselja Bikovo i Orom.

Lokalni odbornici su danas usvojili izmene odluke o upravljanju komunalnim otpadom pa su tako stvoreni uslovi da se uvode nova naseljena mesta u sistem sakupljanja komunalnim otpadom, a tipske vreće biće zamenjene tipskim posudama.

"Prioritet će biti da se cela teritorija grada pokrije zelenim kantama, kako bi stanovnici na pravilan način odlagali otpad, a nakon toga će se pristupiti i uvođenju plavih kanti, gde će se raditi razvrstavanje otpada na mestu nastanka", rekao je sekretar Sekretarijata za komunalne poslove u Gradskoj upravi Subotica Radoslav Vukelić.

Kako navodi, za to će biti potrebno vreme, jer je fizički nemoguće da se odjednom pokrije cela teritorija grada Subotice, ali će se nastojati da posao bude urađen što brže, kako bi regionalni sistem, koji je davno projektovan, konačno zaživeo i dobio punu primenu, što će u značajnoj meri uticati i na samu čistoću i značaj životne sredine.

Na pitanje kada će građanima biti omogućeno da sami razvrstavaju otpad u domaćinstvima, Vukelić kaže da rok još uvek nije poznat.

Direktor JKP "Čistoća i zelenilo" Subotica Slobodan Milošev, je rekao da to preduzeće odvozi 30 odsto ukupne količine otpada na Regionalnu deponiju, a da smeće koje pristiže na deponiju "Aleksandrovačka bara" iznosi 50.000 tona.

"Kada nam u januaru dođu novi radnici, pet vozača i 15 auto-smećara, očekujemo da sledeće godine 100 odsto otpada završi na Regionalnoj deponiji. To podrazumeva uključivanje svih prigradskih naselja", navodi.

Kako je najavio, budžetom grada je predviđeno još 30 miliona dinara za nabavku novih kanti.

Prema rečima direktora, u planu je da se deponija "Aleksandrovačka bara" u narednom periodu zatvori.

Regionalna deponija je početkom meseca dobila integrisanu dozvolu za upravljanje komunalnim otpadom pa će tako ovaj sistem, osim komunalnim, upravljati i neopasnim industrijskim otpadom.

U Regionalnu deponiju, osim iz Subotice, otpad dolazi iz još šest opština - Sente, Čoke, Kanjiže, Novog Kneževca, Bačke Topole i Malog Iđoša.

Trenutno oko 50 odsto otpada stiže na preradu, a najveće količine su iz Subotice. Od toga 30.000 tona čini čvrst otpad, a u ovom trenutku ukupni kapacitet Regionalne deponije je 70.000 tona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.