Subotica - Društvo - B92 Lokal

Najviše se kupuju kuće: Ovo su najtraženije lokacije u Subotici

Cene kvadrata kuća u Subotici se kreću u opsegu od 200 do oko 1.000 evra po kvadratnom metru u zavisnosti od lokacije i kvaliteta objekta.

Izvor: 4zida.rs Subotica
Podeli
Foto: Brookgardener/Shutterstock
Foto: Brookgardener/Shutterstock

Vlasnik agencije "Sold Su nekretnine" Dejan Graovac kaže za 4zida.rs da u samom centru Subotice ima manje kuća na prodaju i da takve objekte najčešće kupuju investitori za izgradnju stambenih zgrada, dok se kupci koji žele u njima da žive odlučuju za delove grada van centra.

"Cene kvadrata kuća u Subotici se kreću u opsegu od 200 do oko 1.000 evra po kvadratnom metru u zavisnosti od lokacije i kvaliteta objekta. Najtraženiji su delovi grada koji su blizu centra: Novi grad, Kertvaroš, Teslino naselje i Željezničko naselje. Za ovu kalendarsku godinu je karakteristično da je ponuda srazmerna potražnji, čak je možda za nijansu veća", kaže Graovac.

On napominje da je ponuda stanova u novogradnji dobra, da se grade nove zgrade, ali ne u toj meri kao prethodne dve godine i dodaje da su cene stanova u novogradnji u fazi stagnacije sa tendecijom rasta u sledećoj godini, dok cene kuća već neko vreme stagniraju.

Na tržište nekretnina na teritoriji Subotice uticala je i veća potražnja za kućama u selima koja je porasla sa pojavom pandemije. Iako je interesovanje kasnije blago smanjeno i dalje je veće nego pre pandemije. Najjeftinije kuće u prigradskim naseljima Subotice mogu ponekad naći i za 10.000 evra, a najskuplje koštaju i više od 200.000 evra.

Najskuplje kuće su, kako navodi Graovac, najčešće bile u mestima Bački Vinogradi, Hajdukovo i Horgoš, a uglavnom je uz njih išao veći komad obradivog zemljišta ili voćnjak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.