Subotica - Društvo - B92 Lokal

Povećano zaštićeno područje Parka prirode Palić

Pokrajinski zavod za zaštitu prirode obavio je na zahtev Grada Subotice postupak revizije zaštite prirodnog područja 3. kategorije Parka prirode "Palić".

Izvor: Tanjug Subotica
Podeli
Foto: Nenad Nedomacki / Shutterstock.com
Foto: Nenad Nedomacki / Shutterstock.com

Naime, granice zaštićenog područja su proširene na javnu površinu novoformiranog zelenog pojasa uz obalu Palićkog jezera, a parcele u urbanizovanom delu turističke zone, predviđene za izgradnju objekata, izuzete su iz zaštite.

Revizijom je prostor pod zaštitom povećan za 12,35 ha i obuhvata jezero i njegov obalni pojas, uključujući i uređene zelene površine centralnog dela banjskog prostora, kao i pojedinačna stara stabla u zaštitnoj zoni Parka prirode.

Inače, jezero i ostaci prirodnih staništa uz obalu omogućuju opstanak brojnim zaštićenim i strogo zaštićenim vrstama vodozemaca, gmizavaca i sisara, a imaju i važnu ulogu za odmaranje, ishranu i zimovanje vodenih ptica.

Parkovi i ostale zelene površine područja takođe se ističu biološkom raznovrsnošću.

PP "Palić" se prostire na više od 725 hektara na subotičkim katastarskim opštinama Novi grad, Donji grad i Palić, a 93,2 posto površine je javno vlasništvo.

Zbog snažnih antropogenih uticaja iz neposrednog okruženja, oko zaštićenog područja je određena zaštitna zona od 986 hektara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.