Subotica - Društvo - B92 Lokal

Subotica dobija više od 60 kilometara kanalizacione mreže

U okviru druge faze projekta "Čista Srbija", na teritoriji Subotice biće izgrađeno više od 60 kilometara kanalizacione mreže, što predstavlja jedno od najvećih ulaganja u komunalnu infrastrukturu.

Izvor: subotica.com Subotica
Podeli
Ilustracija/Foto: Maksim Safaniuk/Shutterstock
Ilustracija/Foto: Maksim Safaniuk/Shutterstock

U petak je potpisan aneks ugovora čija vrednost iznosi čak 25,4 miliona evra, a zahvaljujući ovim sredstvima koje je obezbedila Vlada Srbije, na teritoriji našeg grada biće izgrađeno 60,8 kilometara kanalizacione mreže, prenosi Subotica.com.

"Ovo je najveće ulaganje u komunalnu infrastrukturu kako grada, tako i cele države u poslednjih nekoliko decenija", istakao je Radoslav Vukelić, sekretar Sekretarijata za komunalne poslove, energetiku i saobraćaj.

Lokalna samouprava više od godinu dana radi na izradi projektno-tehničke dokumentacije, a kako se taj posao privodi kraju uskoro se može očekivati i početak radova.

"Tačno vreme otpočinjanja radova će biti praćeno sa izdavanjem građevinskih dozvola na osnovu projektno-tehničke dokumentacije čija izrada je u završnoj fazi. Okvrno je predviđeno da radovi traju oko 39 meseci (od dana otpočinjanja) i podrazumevaju iskop rovova, izlivanje posteljice, polaganje cevi, ispitivanje cevi, zatrpavanje rovova i naravno odradiće se sve revizione šahte i potisne stanice koje budu predviđene projektom", istakao je Vukelić i dodao da je u okviru druge etape projekta previđena izgradnja dva postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda prigradskim naseljima.

"Imamo preliminarne informacije da je realizacija projekta u Subotici podeljena u dve etape, u prvoj će biti izgrađna kanalizaciona mreža, a u drugoj će se raditi prečistači otpadnih voda u naseljima Čantavir i Bajmok", rekao je Vukelić.

U okviru druge faze "Čiste Srbije" predviđeno je da se ugradi ukupno 444km kanalizacionih cevi u osam lokalnih samouprava (Subotica, Sombor, Valjevo, Ćićevac, Doljevac, Ada, Svilajnac, Inđija), za šta je Vlada Srbije obezbedila nešto više od 213 miliona evra. Po najavama, iduće godine biće rađena i treća faza projekta koji ukupno vredi više od 3,5 milijardi evra.

"U okviru projekta ukupno će se raditi kanalizacija u 73 opštine, na 89 lokacija, 157 postrojenja za preradu otpadnih voda, ukupno oko 5 miliona metara kanalizacionih cevi će biti postavljeno, a oko 2,36 miliona ljudi biće priključeno na kanalizaciju", istakao je ministar Goran Vesić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.