Subotica - Društvo - B92 Lokal

Subotica prva u Pokrajini dobila ovu vrstu opreme

Javnom komunalnom preduzeću u Subotici danas je uručena nova oprema za sakupljanje i reciklažu otpada, a reč je o 720 kanti za komunalni otpad zapremine 120 litara kao i 20 novih kontejnera zapremine 1.100 litara.

Izvor: Tanjug Subotica
Podeli
Foto: subotica.rs
Foto: subotica.rs

Time je Subotica postala prva lokalna samouprava u Pokrajini koja je dobila novu opremu ove vrste, a u narednom periodu će biti obezbeđena i za sve gradove i opštine u Vojvodini, rekao je resorni sekretar Nemanja Erceg.

Opremu je obezbedio resorni pokrajinski sekretarijat, a Erceg je danas potpisao ugovor o dodeli sa gradonačelnikom Stevanom Bakićem, navodi se u saopštenju Pokrajinske vlade.

Erceg je istakao da je zaštita životne sredine prioritet, ne samo kada je reč o poglavlju 27 u pregovorima sa Evropskom unijom, nego i kada su u pitanju evidentne klimatske promene, o čemu svedoči sušna godina za nama. On je naglasio da AP Vojvodina, kao agrarno područje, mora kroz različite aspekte zaštite životne sredine da smanji štetne uticaje koji dovode do klimatskih promena, a među njima je i neadekvatno odlaganje otpada.

"Neophodno je da se promeni dosadašnja praksa domaćinstava da komunalni otpad odlažu na neodgovarajućim smetlištima, gde se dešavaju česte paljevine, što uzrokuje zagađenje vazduha", naveo je Erceg.

Sekretar je istakao da je Subotica pre mesec dana dobila integrisanu dozvolu za upravljanje komunalnim otpadom, i dodao da je zadatak resora da se obezbedi dovoljno opreme i za domaćinstva i privredne subjekte, kako bi taj region bi potpuno pokriven.

"Na taj način sav otpad će završiti na regionalnoj deponiji, odakle će se vaditi reciklabilni materijal i otpad za dobijanje energije, a onaj mali deo koji nije moguće iskoristiti biće odlagan na deponiju u Oromu", rekao je Erceg.

Gradonačelnik Stevan Bakić je rekao da će navedena oprema biti upotrebljena za uvođenje novih korisnika u organizovani sistem odnošenja otpada i doprineće uvođenju komunalnog reda.

Bakić je podsetio da je regionalna deponija u Subotici nakon upotrebne dozvole 9. novembra ove godine dobila i integrisanu dozvolu od Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine.

"Reč je o vrlo značajnoj dozvoli, na osnovu koje će u narednih deset godina Grad Subotica i regionalna deponija upravljati komunalnim otpadom i neotrovnim industrijskim otpadom i stvoriće se uslovi za sklapanje poslova sa trećim licima", rekao je Bakić.

On je dodao da se ove godine 40 odsto komunalnog otpada odvozi na regionalnu deponiju, a da će se od naredne godine kompletni komunalni otpad i neopasni industrijski otpad odvoziti na regionalnu deponiju, čime će stvoriti uslovi za sanaciju nehigijenske deponije Aleksandrovačka bara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.