Subotica - Hronika - B92 Lokal

Otac teško povređenog dečaka: Škola zataškavala problem – pokreće se disciplinski postupak VIDEO

Dejan Kolar, otac dečaka (13) iz Subotice kojem je zbog vršnjačkog nasilja u bolnici odstranjena slezina, rekao je za Tanjug da u dečakovom odeljenju postoji od prvog razreda problem koji je zataškavan.

Izvor: Tanjug Subotica
Podeli
Foto: PrintScreen/ TV Prva Video
Foto: PrintScreen/ TV Prva Video

"Od prvog razreda u tom odeljenju postoji problem, zataškavan je. Nije se išlo ka višim instancama, u nižim razredima ostalo je unutrar razreda, a kasnije u starijim i unutar škole. Ni pedagog ni psiholog koji su upoznati sa problemom nisu ništa uradili", rekao je otac dečaka, koji se, nakon što mu je posle napada uklonjena slezina, nalazi na odeljenju intenzivne nege subotičke bolnice.

Kolar kaže da su kamere zabeležile napad i da se jasno vidi dečak koji je njegovom sinu došao iza leđa.

"Dečak Nenadu dolazi iza leđa, smiče mu noge i on pada na lice", rekao je otac i dodao da se na početku snimka vidi grupa dečaka, trojica ili četvorica, gde dvojica ili trojica udaraju Nenada prema leđima, a on nastavlja i ide verovatno ka učionici.

Do incidenta je došlo u ponedeljak kada su trojica učenika osmog razreda subotičke Osnovne škole "Sonja Marinković" na odmoru napala vršnjaka.

Otac je najavio krivične prijave protiv nasilnika i nadležnih u školi "Sonja Marinković" zbog neadekvatnog reagovanja u tom i prethodno prijavljenim slučajevima, kao i zahtev za ispisivanje dece iz te škole.

Kaže da je njegov sin sada dobro, da je na odeljenju intenzivne nege gde je na oporavku, a prebaciće ga kasnije na Dečiju hirurgiju.

Direktor Osnovne škole "Sonja Marinković" Pajica Bašić kaže da je obavljen razgovor sa roditeljima napadnutog dečaka i da se on najpre nije žalio na velike bolove.

"Rekao je da ga boli nešto, videli smo, pričali sa njim, on je trenutno u stabilnom stanju", naveo je direktor.

Pokreće se disciplinski postupak za ovaj incident

Foto: Printscreen / TV Prva Video
Foto: Printscreen / TV Prva Video

Direktor Osnovne škole "Sonja Marinković" u Subotici Pajica Bašić, rekao je da su u razgovoru sa decom koja su učestvovala u tom incidentu i njihovim roditeljima saznali šta se dogodilo tog dana.

"Oni tvrde da nisu imali sukobe među sobom, ali ono što je interesantno, prilikom prvog razgovora sa decom, oni su to nama predstavili kao igru koja je prisutna na Tik-toku, gde se učenik obara i on pada. Nisu to shvatili kao nešto ozbiljno. Međutim, posle događaja koji je sledio i posle onoga što su videli, shvatili su kakvu su grešku napravili i u prisustvu roditelja, svaki od učenika je shvatio o čemu se radi", rekao je Bašić za RTS.

Dodao je da su deca tek posle ovakvog događaja shvatila da to nije igra i da će danas biti pokrenut vaspitno-disciplinski postupak protiv učenika koji su učestvovali u incidentu.

Na pitanje mogu li učenici biti isključeni iz škole, Bašić je naveo da im može biti izrečen ukor direktora i nastavničkog veća, da ocene iz vladanja budu smanjene na 2 ili na 1, a da u dogovoru sa drugom školom može da se izvrši prebacivanje učenika, ukoliko se proceni da je to najbolje rešenje.

Direktor škole je, na pitanje da li je škola zataškavala nasilje, kao što tvrdi otac povređenog dečaka, naveo da je škola otvorena za razgovor sa roditeljima i da nikada nijednom roditelju nije uskraćeno pravo da dođe i razgovara, ukoliko ima problem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.