Subotica - Kultura - B92 Lokal

Otvoren Festival pozorišta za decu u Subotici

U nedelju, 18. septembra u Dečjem pozorištu Subotica, svečanom ceremonijom je otvoreno 29. izdanje Međunarodnog festivala pozorišta za decu Subotica.

Izvor: Tanjug Subotica
Podeli
Ilustracija: Igor Bulgarin / Shutterstock.com
Ilustracija: Igor Bulgarin / Shutterstock.com

Ovogodišnje festivalsko izdanje traje do 23. septembra i održava se na nekoliko lokacija u Subotici, a u glavnom programu je na repertoaru 14 predstava ansambala iz Italije, Bugarske, Mađarske, Francuske, Hrvatske, BiH (Republike Srpske), Španije, Izraela, Indonezije, Grčke, kao i domaćih pozorišta.

Ulaz na kompletan program festivala je besplatan.

Stevan Bakić, gradonačelnik Subotice kaže da mu je izuzetna čast što je u prilici da u ime grada Subotice pozdravi otvaranje tako važne manifestacije.

"Subotica će, na naše veliko zadovoljstvo, od 18. do 23. septembra biti domaćin ovog festivala koji je svojim umetničkim dostignućima i doprinosom u lutkarstvu stekao veliki ugled širom Evrope i sveta, doprineo afirmaciji pozorišta za decu i pozorišne umetnosti, i uticao na kretanja i razvoj savremenog svetskog pozorišta za decu u celini" kazao je Bakić.

Nagradu za životno delo "Mali princ", za izuzetan doprinos razvoju kulture i scenske umetnosti za decu, dodeljena je glumici Marijani Petrović i Viktoru Šrajmanu - ruskom i izraelskom pozorišnom reditelju, glumcu, pedagogu, kritičaru, i jednom od vodećih stručnjaka u oblasti pozorišta lutaka.

Nagrade dobitnicima je uručio gradonačelnik Subotice Stevan Bakić.

Viktor Šrajman se emotivno obratio prisutnima: "Dragi moji prijatelji, danas sam veoma srećan. Ovaj dan je veoma važan za moj život. Veoma sam uzbuđen. Subotica, Srbija, festival i moje srce ste vi".

Marijana Petrović po uručenju nagrade zahvalila na velikom priznanju.

"Velika je čast i obaveza naći se među onima koji su pre mene dobili ovo priznanje. Od velike većine njih sam učila, sarađivala sa njima, i družila se. Nadam se da su oni ponosni na mene, i nadam se da misle na mene u ovom trenutku. Ova statua - Mali, veliki princ je nešto što nas spaja i znači da smo na istom putu" kazala je Petrović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.