Subotica - Kultura - B92 Lokal

Završen 30. Međunarodni festival pozorišta za decu u Subotici

Dodelom nagrada spuštena je zavesa na jubilarni 30. Međunarodni festival pozorišta za decu u Subotici, koji je po svim ocenama ispunio očekivanja. Kako kritičara, tako i publike.

Izvor: RTV/Boris Šuman Subotica
Podeli
Foto: Shutterstock/Kozlik
Foto: Shutterstock/Kozlik

Gran pri u Subotici odnela je predstava "Pradevojčica" Narodnog pozorišta "Toša Jovanović" iz Zrenjanina, čija autorka scenografije Irina Somborac je nagrađena i za najbolje rešenje lutaka, navodi RTV.

"Dobiti konačno Gran pri na jednom ovako značajnom i jubilarnom Međunarodnom festivalu pozorišta za decu je stvarno velika čast, veliko zadovoljstvo i svakako potvrda našeg dobrog rada i svega onoga što smo uložili u ovu predstavu", ističe pomoćnica direktora Narodnog pozorišta "Toša Jovanović" Ivana Kukolj Solarov.

Nagrada za najbolju režiju pripala je Evgeniju Ibragimovu, za predstavu "Nokturno", u izvođenju pozorišta "Leteća krava", iz Talina, Estonija. Ova predstava nagrađena je i za najbolju originalnu muziku, odnosno originalnost i fantaziju.

"Bilo je zadovoljstvo videti toliko broj predstava, videti predivnu subotičku publiku. To se vidi da je obrazovana publika, i mala i velika, da znaju da gledaju predstave, da podržavaju glumce, a to nije svuda slučaj, tu moram Suboticu da pohvalim", kaže predsednica Žirija Festivala Amela Vučenović.

A ta publika tokom šest dana festivala mogla je da uživa u 13 predstava iz 12 zemalja.

"Bilo je prepuno publike i tražilo se mesto više, što znači da je interesovanje subotičke publike veliko, kao i to da pozorište za decu, posebno ona lutkarska još uvek privlače veliku pažnju", naglašava selektor Festivala Zoran Đerić.

Koju su u Subotici privukli i naučni forumi, promocije i izložbe kojima je upotpunjeno jubilarno izdanje festivala.

"Preko dvesta pozorišnih stručnjaka i drugih ljudi iz oblasti umetnosti, pune sale – pokazalo se da imamo toliko dobro odnegovanu publiku da bi nam zaista da su dupli kapaciteti bilo sve popunjeno", s ponosom ističe izvršni producent Festivala Ilija Tatić.

Festival je održan uz podršku Grada Subotice, Pokrajine Vojvodine i Ministarstva kulture.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.