Zrenjanin - Kultura - B92 Lokal

Međuratna arhitektura Velikog Bečkereka

Istoričar umetnosti Bojan Kojičić, u Muzeju u Zrenjaninu u sredu, 18. januara, od 19 časova održaće predavanje o Međuratnoj arhitekturi Velikog Bečkereka, kako se nekada zvao Zrenjanin.

Izvor: Novosti/ B. Grujić Zrenjanin
Podeli
Foto: Shutterstock/BABAROGA
Foto: Shutterstock/BABAROGA

Sa koleginicom Vesnom Karavidom iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Zrenjaninu predstaviće rezultate višegodišneg istraživanja o međuratnoj arhitekturi Zrenjanina, od 1920. do 1940. godine, uz prikazane projekte poznatih, manje poznatih i do sada potpuno nepoznatih autora koji su ostavili svoj trag na međuratnu arhitekturu Zrenjanina, projektujući zgrade javne namene i porodične kuće, tj. vile, pišu Novosti.

"U poslednje vreme u fokusu istoričara arhitekture Zavoda za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin je istraživanje međuratne arhitekture koja je bila nedovoljno zastupljena u stručnoj istoriografiji", ističe Bojan Kojičić.

On napominje da su do sada proučeni opusi poznatih srpskih arhitekata čija dela danas čine vredan deo graditeljskog nasleđa Zrenjanina, kao što su Dragiša Brašovan, Đorđe Tabaković, i manje poznati - braća Tomić, ali i projektanata lokalnog delokruga Velislav Nikolić i Paja Ninkov, kao i zidarskih majstora Janoša Panjija, Mihalja Materna i Josifa Vajteršana, koji su projektovali stambene kuće i izvodili građevinske radove.

"Zidarski majstori su uglavnom bili iz Velikog Bečkereka, a građevinski inženjeri i arhitekte su uglavnom dolazili iz drugih, većih sredina, a neki od njih ostajali su privremeno, onoliko koliko im je trajao angažman, drugi su se, baveći se svojom strukom, često u zvanju državnih činovnika, trajno nastanjivali u gradu na obalama Begeja", dodaje Kojičić, uz zanimljiv podatak da je, na primer, Đorđe Tabaković često dolazio u Zrenjanin da prati izgradnju objekata koje je on projektovao i da u Zrenjaninu ima čak sedam realizovanih projekata, kao što su Dečji dom, Zgrada Javne berze rada i drugi.

Dragiša Brašovan je po istraživanjima Vesne Karavida i Bojana Kojičića, boravio u Zrenjaninu kao gradski i županijski arhitekta od maja 1919. do septembra 1920. godine i projektovao zgrade Palate srpske zadružne banke, kuću Slavka Županskog, Sokolski dom, vilu tadašnjeg gradonačelnika Perišića.

Velislav Nikolić došao je iz Zagreba kao mladi arhitekta i ostao u Zrenjaninu u državnoj službi do 1951. godine, kada se vratio u rodni Zagreb, a projektovao je u Zrenjaninu zgradu Osnovne škole "Viteški kralj Aleksandar ujedinitelj".

Geometar Paja Ninkov došao je u Veliki Bečkerek, u isto vreme kada i Brašovan, odmah nakon završetka Prvog svetskog rata i ostao u Zrenjaninu do kraja života.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.