Jugoslovenski brutalizam: Arhitektura kao snaga države

Sve više turista želi da obiđe ove "spomenike" socijalističkog vremena, a zgrada Geneksa im privlači posebnu pažnju. Agencija Rojters posvetila je priču prepoznatljivoj jugoslovenskoj arhitekturi, poznatoj kao brutalizam.

Izvor: B92, Tanjug
Pošaljite komentar
 1. Ajde prvo za početak okrećite Beograd. Garantiram vam, da će izgledati 100 puta lepši nego sada
  Pa posle razrađujte urbane planove.Samo pljujete sve što je bilo izgrađeno u 50,60,70 pa i u 80-ih godina. Nemate ni boje za ove zgrade.
   (Rade, 4. novembar 2019 11:09)

  # Link komentara

 2. Nisam siguran koji blok se nalazi levo kada se gleda sa mosta na Adi u smeru kada se ide ka Čukarici, Banovom Brdu...ali tamo što postoje onih 4-5 zgrada, pa ljudi moji, dal je realno da je neko dozvolio da se ono napravi? Kao da je neko postavio ka ez i preko njega nalio milion tona betončine. Ništa odvratnije nisam odavno video a mislio sam da su zgrade kod Mosta Slobode u NS najgadnije u Srbiji.
   (CJC, 31. oktobar 2019 14:52)

  # Link komentara

 3. Ja sam arhitekta. Tekst je vrlo zabavan, ali mu nazaalost fali naucne egzaktnosti.
  Nesrecno nazvan pravac - Brutalizam - je prvi pokusaj da se distancira od jednostavnih "blokova"-pravougaonika i napravi nesto drugacije u modernom vremenu - sa inspiracijom od narodnje gradnje do futurizma. Pogledajte i vase primere, oni svakako nisu obicni pravougaonici, kao npr BG blok 21. ili blok 1.
  Brutalizam je dosao i prosao nezavisno od socijalizma, bio je popularan na "zapadu" od SAD do Australije, sto zagrebacki profesor u vasem tekstu i potvrdjuje. On je nestao sa dolaskom visokog postmodernizma, a kasnije i dolaskom vise savremenih pravaca, high tech, neomodernizma, minimalizma i dr.
  (Petar M, 31. oktobar 2019 08:22)

  # Link komentara

 4. Meni je Geneksova kula uvek izgledala odvratno. Ne znam šta bi trebalo uraditi, da joj se udahne neka estetika. S druge strane, palata Srbija, za koju, uzgred, uopšte nisam siguran da je izgrađena u stilu brutalizma, bi brutalno dobro izgledala, ukoliko bi se renovirala fasada i obojila u blještavo belu boju, a, sa platoa ispred nje, uklonio onaj odvratni beton i zamenio travnjakom i vrtovima cveća...
   (ja, 30. oktobar 2019 23:44)

  # Link komentara

 5. @beton brut
  Hvala na ispravci. Već sam napisao Bogdanović, reko ajde da proverim u Vikipediji (en, jasenovac stone flower), i, eto... Nisam siguran, možda su oni delili projekat, proveriću kad stignem kući.
  U svakom slučaju brutalistička arhitektura nije nešto šta je izmislio socijalizam/komunizam, već je globalni trend tog vremena.
  A zgradu SIV-a (Palata Srbija) treba posmatrati sa više aspekata. Ona je zamišljena u jednom, a izgrađena (uz promene projekta) u drugom vremenu, pa tu ima i elemenata brutalizma. Ona je konceptualni rad, zovu to Švabe 'Gesamtkunstwerk', izgotovljena da prezentuje veličinu Juge nesvrstanim prijateljima.
   (Robert, 30. oktobar 2019 21:49)

  # Link komentara

 6. St Denis deo regiona Pariza ili Milton Kenyes severno od Londona su takodje nalik Novom Beogradu, putujte malo pa cete ceniti vise to sto su vam roditelji radili
  (seljadin, 30. oktobar 2019 19:20)

  Žao mi je, video sam ostatak Pariza i Londona i ne cenim nikako šta su naši roditelji radili.
  (Qwer, 30. oktobar 2019 21:14)

  # Link komentara

 7. @123, možda jeste ružan nekome sa strane, ali je važno napomenuti da je Novi Beograd građen vrlo pažljivo i planski, sa dobrim odnosom stambenog i javnog prostora i sa razumnim razmakom između zgrada, što ga čini idealnim za život. Novi stambeni kompleksi koji se sada grade u okviru Novog Beograda, uprkos vrtoglavim cenama i donekle lepom izgledu, samo guše prostor, jer je razmak između zgrada u najboljem slučaju 20 metara. Tako da bih radije ostala u starom, ružnom Novom Beogradu, punom drveća i zelenila.
  (Vrdalama, 30. oktobar 2019 19:22)

  Bez ikakve ironije, potpuno ste u pravu. Moj komentar možda nije potpuno fer, jer nije obuhvatio sve aspekte. Zgrade na NBG-u ne izgledaju lepo, a neki delovi nisu baš šampioni humanosti. Ali, za život jeste ubedljivo najpraktičniji u Beogradu, ima dosta zelenila, dobru infrastrukturu. Opet, i pored parkova i zelenila, nikako ne bih upotrebio epitet "lep".
  (123, 30. oktobar 2019 21:12)

  # Link komentara

 8. I Novi Beograd kao i Novi Zagreb karakteriziraju kvalitete stanovanja, koje se ne susreču u drugim - starijim - dijelovima grada. To su u prvom redu dobro odmjereni međurazmaci stambenih zgrada, te na taj način nastale prostrane i ugodne zelene površine, u pravilu s interpoliranim dječjim i sportskim igralištima. Tome treba dodati i dobro dimenzionirane parkirne površine (koje usprkos eksploziji automobila i dandanas manje-više zadovoljavaju potrebe), funkcionalne cestovno-servisne prilaze i korektnu urbanu opremu. Naravno mnoge od tih zgrada, odnosno blokova trebalo bi fasadno osvježiti. Dobar primjer je nekadašnji Istočni Berlin u kojem mnogo ružnije socrealističke grdosije nakon temeljitog liftinga sada djeluju sasvim podnošljivo
  (juraj, 30. oktobar 2019 20:25)

  # Link komentara

 9. Čuj ti taj, još jedan u nizu od tih "modernih" izraza--"brutalizam", pa gde li ih samo pronalaze ovi naši japi, nazovi arhitekte što kupiše diplome na Bajlonovoj pijaci i ovi polupani strani izveštači, a vidim ima i "stručnih" komentatora ovde koji nikada nisu nogom kročili u ovo i slična vrhunska zdanja... Vaše tegole, ALU i PVC stolarije, rigipsi, kojekakve pene i premazi, "blokovi i izolacije" od ko zna kakvih radioaktivnih supstanci i materija neće nikada dostići nivo, kvalitet, struktruru, funkcionalnost, zaštitu, vek trajanja, i ostalo vezano za gradnju iz tog vremena... Sve se izmišlja kako bi se našao povod da se ruši i prodaje (čitaj uvaljuje) ljudima krš materijal za gradnju tamo nekih kartonskih stanova i poslovnih zgrada koje bazde na azbest ili neku toksiku a onda dodje malo ozbiljnija oluja ili zemljotres od 2 rihtera pa posle kuku lele... Pitajte gospodo stanare u naselju Stepa Stepanović i u sličnim naseljima da li su zadovoljni gradnjom i kvalitetom života, tu imate priliku na delu da vidite "brutalizam" i groteskne elemente..
   (Bojan, 30. oktobar 2019 19:33)

  # Link komentara

 10. Beograd je predivan grad.Ima sve tipove arhitekture i ti ga cini sjajnim.Ima predivne parkove, moderne zgrade, sjajnu staru arhitekturu i Geneks je sjajna zgrada.Zasto stalno pricate protiv svog grada i zemlje.
  Holandjanka.
  Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (maunt5, 30. oktobar 2019 18:13)

  Zato što živimo u njemu. Možda je 10% Beograda repezentativno, 90% je kasaba ili urbanistički haos, vrlo nehuman za život.
  (Hmmm, 30. oktobar 2019 19:29)

  # Link komentara

 11. @123, možda jeste ružan nekome sa strane, ali je važno napomenuti da je Novi Beograd građen vrlo pažljivo i planski, sa dobrim odnosom stambenog i javnog prostora i sa razumnim razmakom između zgrada, što ga čini idealnim za život. Novi stambeni kompleksi koji se sada grade u okviru Novog Beograda, uprkos vrtoglavim cenama i donekle lepom izgledu, samo guše prostor, jer je razmak između zgrada u najboljem slučaju 20 metara. Tako da bih radije ostala u starom, ružnom Novom Beogradu, punom drveća i zelenila.
  (Vrdalama, 30. oktobar 2019 19:22)

  # Link komentara

 12. St Denis deo regiona Pariza ili Milton Kenyes severno od Londona su takodje nalik Novom Beogradu, putujte malo pa cete ceniti vise to sto su vam roditelji radili
  (seljadin, 30. oktobar 2019 19:20)

  # Link komentara

 13. @ Robert
  I za tebe mala ispravka. Spomenik u Jasenovcu nije djelo Džamonje, već poznatog spskog arhitekta profesora Bogdana Bogdanovića (preminuo u egzilu u Beču 2010.)
  (beton brut, 30. oktobar 2019 19:17)

  # Link komentara

 14. Brutalizam je bio ogledalo socijalistickih stremljenja 20-30 godina. Verovatno je da bi bio potpuno zaboravljen da nije bilo rata. Tada se pokazao kao privremeno, jeftino i brzo resenje...
  Problem je sto su arhitekte-levicari sve ucinili da se uniste i postojece zgrade, te i celi gradovi, kako bi se slobodno izivljavali u svom arhitektonskom divljanju. Postojao je i plan da se celi centar Pariza razrusi kako bi se podigli odvratni soliteri.
  Jugoslavija nije jedina - Britanija i Nemacka su na zapadu Evrope prednjacili u nepotrebnom razaranju i unakazavanju gradova.
  No, mora se priznati da postoje i uspeli brutalisticki projekti, ali samo ako predstavljaju celinu.
  Na zalost, pobesneli arhitekti su uvek zeleli da se nametnu bas u najlepsem delu grada - zadnji takav odvratni i varvarski gest je bilo rusenje Cvetnog trga u Beogradu, kada su rastinje i prelepu ogradu zamenile nefunkcionalne betonske kocke...
  Tesko za odrzavanje, neljudski, nefunkcionalno i idealno za cvetanje svih vrsta kriminala...
  (Ivan, 30. oktobar 2019 19:15)

  # Link komentara

 15. "Било би много лепше да имамо зграде какве постоје у Будимпешти или Бечу, е онда би туристи заиста долазили да им се диве."

  Nismo Bec i Budimpesta ali imamo dosta lepih i reprezentativnih zgrada u stilu akademizma, neoklasiizma, secesije, srpskovizantijskog stila itd. Imamo ih mnogo vise nego sto ih imaju npr Solun i Atina cak. Problem je sto su mnoge nesredjene. Sto se tice kasnijih stilova osnovni problem je sto su u SFRJ gradili nove zgrade na mestu starih srusenih pa se tako i u najuzem centru nadjose neki ruzni objekti kojima tu nikad nije bilo mesto.
  (Bobi, 30. oktobar 2019 19:11)

  # Link komentara

 16. Isto i ove zgrade jedna preko puta druge na Voždovcu na stanici Vitanovačka čini mi se. To je taj stil tačno se vidi
  (Nikola, 30. oktobar 2019 18:33)

  # Link komentara

 17. @ Miloš
  Mala ispravka! Brutalizam kao arhitektonski stil je dobio naziv po francuskoj složenici beton brut, što znači grubi beton (kod nas uobičajeni naziv goli beton, tj beton bez žbuke, odnosno maltera).
  (beton brut, 30. oktobar 2019 18:32)

  # Link komentara

 18. Страни туристи се не диве тој архитектури, већ долазе да посматрају бизарности каквих по бившим социјалистичким земљама има за извоз. Било би много лепше да имамо зграде какве постоје у Будимпешти или Бечу, е онда би туристи заиста долазили да им се диве. Исто као што и ми радимо када одемо у те лепе градове.
  (Иван Грозни, 30. oktobar 2019 18:22)

  # Link komentara

 19. Beograd je predivan grad.Ima sve tipove arhitekture i ti ga cini sjajnim.Ima predivne parkove, moderne zgrade, sjajnu staru arhitekturu i Geneks je sjajna zgrada.Zasto stalno pricate protiv svog grada i zemlje.
  Holandjanka.
   (maunt5, 30. oktobar 2019 18:13)

  # Link komentara

 20. Naziv brutalizam nema veze sa brutalnošću bilo kojeg političkog sistema. Prvi put je upotrebljen u Švedskoj 1950. (nybrutalism), a etimologija se izvodi iz francuske sintagme za sirovi beton (beton brut).
  Brutalističke arhitekture ima širom sveta (po meni jedan od lepših primera je Barbikan centar u Londonu), pa je logično da je bila trend i u posleratnoj izgradnji Jugoslavije. Tu svakako treba spomenuti Džamonjin Kameni cvet u Jasenovcu.
   (Robert, 30. oktobar 2019 18:09)

  # Link komentara

 21. Zasto dozvoljavamo da nas vredjaju? "Brutalizam"? I Zapad ima takvu arhitekturu.
  maunt5
   (maunt5, 30. oktobar 2019 18:06)

  # Link komentara

 22. Naslov je u redu, jer remek-dela nisu nužno lepa, kao što skoro nijedna zgrada izgrađena do 1980. nije. Ceo Novi Beograd, ili barem najveći njegov deo, je jedno od najružnijih delova nekog glavnog grada u Evropi.
  (123, 30. oktobar 2019 18:05)

  # Link komentara

 23. Hotel Zlatibor u Užicu, završen 1981,delo Svetlane Radević je vrhunac brutalizma.
  Ere ga od milošte zbog oblika zovu Devojački san.
   (Halo Bing..., 30. oktobar 2019 17:53)

  # Link komentara

 24. Зграда Генекса је генијална зграда. Уместо усамљеног облакодера, имамо две куле која су повезане, са смислом на врху. Мостом који их повезје, даје видиковац, даје пут за прелазак из једног у други и евекуацију у било ком потребном случају. Ротирајући ресторан је у рангу решељ најзграда на свету. То што је запуштен, то није кривица зграде него конкретних пролазних људи. Врло хумано осмишљена и направљена, иако западни медији желе да је представе грубом и бруталном.
  (драган, 30. oktobar 2019 17:06)

  # Link komentara

 25. Tekst o brutalizmu u Beogradu je i u ovomesečnom izdanju časopisa Norwegian Airlines-a.
   (Ljubi, 30. oktobar 2019 16:46)

  # Link komentara

 26. Otvoriće, čim nađu kome da prodaju...
   (Nikola, 30. oktobar 2019 16:13)

  # Link komentara

 27. "... i komunizam i kapitalizam su brutalizam . "
  - Ja
   (deset s lukom, 30. oktobar 2019 15:58)

  # Link komentara

 28. brutalno je glupo tu vrstu arhitekture zvati brutalizmom. takvih betonskih zgrada ima svuda po svetu. tako se u to vreme gradilo i bilo je moderno.
  (djole, 30. oktobar 2019 15:33)

  # Link komentara

 29. Brutalizam kao ime savrseno pristaje.
  (Mиле, 30. oktobar 2019 15:21)

  # Link komentara

 30. Ništa nemam protiv brutalizma u arhitekturi, nije to samo bio trend u socijalističkim zemljama...ali itekako imam protiv te hladne jednobojnosti - sivi beton bez završne fasade koja bi bila u nekoj boji sa akcentima u nijansama. Mada, ništa nas ne sprečava da (paz' sad ovo) možda malo osvežimo te tužne sive zidove, da renoviramo, rekonstruišemo, doteramo, ulepšamo...ah, izvinjavam se, zaneo sam se u maštanjima i potpuno zaboravio da mi kada nešto izgradimo, to je to, više ne obnavljamo. Ostavimo da trune. Osim kad treba da namontiramo neku klimu ili zamandalimo terasu da nam bude špajz (ili soba za sina i snaju), tu smo veoma kreativni, sve po principu "sam svoj arhitekta".
  (Abrakapokus, 30. oktobar 2019 15:17)

  # Link komentara

 31. komunisticko sivilo i socijalisticke rugobe od arhitekture
  (gradjanin x, 30. oktobar 2019 15:11)

  # Link komentara

 32. Socrealizam. Užas.
   (go west, 30. oktobar 2019 14:51)

  # Link komentara

 33. Palata Srbija uopste nije radjena u stilu brutalizma.
  (petarkrstic, 30. oktobar 2019 14:39)

  # Link komentara

 34. Bilo bi lepo da se sredi plato ispred Geneks kule, ako već ne može sama zgrada. Vlasnik parcele je gradska direkcija za građevinsko zemljište, a u praksi je održavao Geneks. Sada to ne održava niko osim pojedinih akcija stanara. Prostor je preveliki da bi to radili mi koji smo stanari, a i pravili su nam probleme jer nemamo dozvole. Koje ne mogu da se dobiju jer nismo vlasnici parcele.
  (Kvaka 22, 30. oktobar 2019 14:23)

  # Link komentara

 35. Odlična je ideja da se bivši SIV otvori za posete, i ako bi samo naplaćivali 300 din za ulaznice za turiste, a imali jedan dan kad je besplatno, imali bi mali fond za sređivanje ili održavanje makar zelenih površina ispred Palate koje su sada vrlo nemaštovito uređene, tj. uopšte nisu. Dovedite one pejzažne arhitekte sa Palića da vam to srede da vidite šta su cvetne leje pa da i to bude deo utiska od posete.
  (Minja, 30. oktobar 2019 14:14)

  # Link komentara

 36. ove danasnje stracare bolje, da, nevaljaju ni kao nove?
  (drasticna razlika, 30. oktobar 2019 14:11)

  # Link komentara

 37. Mi smo hit od drzave, grada.. I sada, evo znamo da turisti ciljano zele da posete zgradu Geneksa i za to se zna, ali zato ovaj propali grad nece NISTA uraditi da je turistima priblizi jos vise.. Da se mozda nesto uradi da mogu da udju u deo kule koji je prazan, da se malo priblizi taj period iz kog je zgrada jednom prosecnom turisti.. Da se naprave kancelarije sa namestajem iz sedamdesetih i osamdesetih.. Kao neke kulise tog davno proslog vremena.. Ali sve njih %**:%@ da se uhvate toga..
   (Mickey, 30. oktobar 2019 14:08)

  # Link komentara

 38. To nije brutalizam, pogotovo ne moze da bude brutalizam iz godine 1977. Ako je nesto napravljeno od betona i ako se taj beton vidi na fasadi ne znaci da se radi o brutalistickoj arhitekturi
  (Swarog, 30. oktobar 2019 13:50)

  # Link komentara

 39. U tekstu nedostaje podatak da je zgrada Palata Srbija izgradjena u vreme SFRJ za smestaj Saveznog izvršnog veća te države, a Beograd bio glavni grad SFRJ.
  (zo, 30. oktobar 2019 13:49)

  # Link komentara

 40. koliko bih voleo da imamo u bg jos 20 ak zgrada tipa narodne skupstine, poste ili zeleznickog muzeja. da budemo pravi grad, a ovaj tzv. brutalizam je samo unakazio grad, sa svojim sivilom, jos kad dodamo neke staklene zgrade tipa one u nemanjinoj kod bolnice sv. sava, katastrofa ziva.
   (bg info, 30. oktobar 2019 13:37)

  # Link komentara

 41. Dosadile im nove zgrade i lagodan život te dolaze da gledaju komunjarske betonske raspadotine i sivilo, da se opet osećaju bolje o sebi
  (Keki, 30. oktobar 2019 13:32)

  # Link komentara

 42. Dehumanizujuća arhitektura, u skladu sa tada vladajućom ideologijom
  (ja, 30. oktobar 2019 13:28)

  # Link komentara

 43. Pravac je dobio ime po francuskom nazivu za beton. Inace ne vidim nesto ispred ovih modernih zgrada po pola hektara parkova i igralista za decu. Zaborave i domove zdravlja i kanalizaciju da naprave!
  (Milos, 30. oktobar 2019 13:19)

  # Link komentara