300 sunčanih dana i raj za gastronome: Valensija je način života i fabrika emocija

Šetnja kroz srce istorijskog centra Valensije, vodi vas pored nekih od najspektakularnijih zgrada u gradu. Kao što su: La Lonja de la Seda, zatim srednjovekovna pijaca svile gotičke arhitekture koja je na Uneskovoj listi svetske baštine, modernistička pijaca Kolon, sada prepunu prodavnica fine hrane i šik kafića i ultra-moderni futuristički Grad umetnosti i nauke.

Izvor: pun kufer
Pošaljite komentar
 1. Predivan grad.
  (Sax, 30. novembar 2022 23:21)

  # Link komentara

 2. Zbog prirode posla, obišao sam mnogo zemalja na 5 različitih kontinenata u poslednjih 15 godina i meni lično je Španija zemlja sa najboljim odnosom standarda, uređenosti, klime, bezbednosti, sloboda, zabave, arhitekture, infrastrukture, istorije, hrane, pristojnih ljudi... Možda za svaku od ovih stavki pojedinačno možemo naći zemlje koje su ispred Španije, ali nijedna čini mi se nema kombinaciju svega ovog na zadovoljavajućem nivou.


  Valensija i njena šira okolina definitivno ima sve od gore navedenog.
  (M, 28. novembar 2022 22:08)

  # Link komentara

 3. I to korito reke Turije koje je pretvoreno u zelenu oazu koja ide kilometrima kroz grad kao niz parkova, sporskih terena i dečijih igrališta, natera te da pomisliš zašto i kod nas ne bi moglo tako da se napravi?
  (Vrdalama, 28. novembar 2022 19:39
  Priča ide otprilike ovako...ta reka je na svakih xy godina pravila dar mar po centru Valensije, neretko sa velikim ljudskim žrtvama, poslednja poplava se desila u drugoj polovini prošlog veka, postoji čak dosta potresnih grafita po gradu koji podsećaju na to...i tako vlast reši da promeni tok Turije, van oboda grada, i jednom za svagda završi sa poplavama..trebalo je na mestu starog korita da bude nekakav autoput/obilaznica, i pazi sad, narod se pobunio, organizovao i tražio park, linijski park koji se i dan danas gradi i osvežava, na korist i diku svakog građanina i posetioca Valensije. Verovatno jedan od najvećih i najlepših parkova tog tipa u Evropi. Ujedno imaš i odgovor zašto kod nas ne može ovako nešto da se desi. Kad većina ljudi bude imala svest o pravim potrebama jednog grada, i volju da to zahteva od vlasti, možda će i vlast imati savest i volju da to sprovede.
  (Ima limunade, 28. novembar 2022 20:36)

  # Link komentara

 4. putopis iz valensija kod rija ili na putujn fotkaj pisi... savrsen grad!
  (mile bg, 28. novembar 2022 20:25)

  # Link komentara

 5. Odlična varijanta za jesenje ili prolećno putovanje, klima blaga, grad dovoljno veliki da ne bude dosadno, svaki dan može nešto drugo, a staro jezgro grada se može obići peške. Prevoz funkcioniše savršeno (tome se verovatno samo još mi čudimo). Spoj starog i novog, brižljivo i sa pažnjom uklopljeno. I to korito reke Turije koje je pretvoreno u zelenu oazu koja ide kilometrima kroz grad kao niz parkova, sporskih terena i dečijih igrališta, natera te da pomisliš zašto i kod nas ne bi moglo tako da se napravi?
  (Vrdalama, 28. novembar 2022 19:39)

  # Link komentara

 6. Ja radije biram Algarve, tamo ću u penziju!
  (Deep Throat, 28. novembar 2022 19:08)

  # Link komentara

 7. Валенсија је прелепа, препуна историје а на северу њена периферија, Сагунт као мање место, прелепа градска плажа и море, италијанска пица 9€ и мало пиво 1.7€. После Шпаније Грчка некако и није толико невероватна. Плус јефтини директни летови из Будимпеште.
  (Милан, 28. novembar 2022 19:01)

  # Link komentara