Foto: depositphotos/ shalamov
Foto: depositphotos/ shalamov

Na Zanzibaru vreme teče drugačije: Zanimljivosti o 'ostrvu začina'

Podeli

Zanzibar je ostrvo začina na kom vreme teče drugačije, novi dan nije u ponoć, pozdravljanje je veoma važno i čaj se mora popiti popodne...

Kultura i religija

Zanzibar je polu-autonomna oblast i ostrvo u Indijskom okeanu. Iako zvanično pripada Tanzaniji, u gotovo svim aspektima - politici, religiji, kulturi, pa čak i hrani - se razlikuje od te države. Na istočnoj obali Afike i pripadajućim ostrvima živi narod Svahili - koji govori i istoimenim svahili jezikom.

I dok na kontinentalnoj Tanzaniji žive i hrišćani i muslimani i starosedeoci, na Zanzibaru, kojim je vekovima vladao Oman, stanovništvo je gotovo u potpunosti muslimansko. Danas, u većini sela i gradova gde su Svahili većina, džamije su temelj života i ispoveda se islam. Međutim, neke zajednice unose elemente tradicionalnih afričkih verovanja u svoju religiju.

Zanzibar je baza za trgovce koji dolaze iz Afrike, Indije i Arapskih zemalja, a najviše se trguje začinima, a lokalno stanovništvo se bavi i poljoprivredom i ribolovom. Zanzibar ima svog predsednika i zakonodavna tela, pa se stanovništvo uopšte ne oseća kao da pripadaju Tanzaniji.

Merenje vremena

U svahili kulturi, novi dan počinje pre izlaska sunca, a ne u ponoć, što znači da je sedam sati ujutru, kod njih ustvari 1 čas, a sedam sati uveče je jedna sat noću. Kod njih ovo merenje funkcioniše jer je izlazak i zalazak sunca relativno konstantan tokom cele godine, zbog blizine Ekvatora.

Pozdrav im je veoma važan

Turistima je često zbunjujuće - jer imaju predrasude i misle da stanovništvo želi nešto da im proda. Međutim, to nije tako. Pozdravi su deo njihove kulture. Najčešće se koriste pozdravi "Mambos" i "Jambos" , dok "Shikamoo" upućuju nekome koga manje poznaju.

Kameni grad

Ovaj drevni grad 2000. godine proglašen je spomenikom kulture od strane Uneska. Ovaj šarmantni grad je zapravo pravi mali lavirnit, a iako postoje neke ulice koje imaju imena, niko ta imena zapravo ne koristi.

Usporenost

U Zanzibaru život teče sporo. Za nekoga ko dolazi sa strane, njihove dnevne rutine, poput radnog vremena, nemaju uvek smisla.

Sezone kiše

Zanzibar ima dve kišne sezone: dugu i kratku. Duga traje od marta od maja, ali odmah zatim sledi dugo i toplo afričko leto. Sezona kratkih kiša, odnosno kratkotrajnih pljuskova dešava se u novembru i decembru.

Ukus sveta

Zanzibar je tokom vekova promenio mnogo vladara, a takva istorija doprinela je stvaranju jedne od najzanimljivojih afričkih kuhinja. Pomešane su indijska, arapska, portugalska i afrička gastro-tradicija, a sve to uz prisustvo mnošta začina, po kojima je Zanzibar i dobio epitet "ostrvo začina", piše National geographic. Muskatni oraščić, cimet, crna paprika i karanfilić ovde su domaće vrste.

Kultura ispijanja čaja

Čaj se pije kada zađe Sunce, a jedna od najpopularniji je tangawizi, čaj od đumbira sa vanilom.

Nema lavova, slonova i žirafa

Tanzanija jeste poznata po safarijima koji oduzimaju dah, ali ne i Zanzibar. U Zanzibaru, svet divljih životinja nalazi se pod vodom.

strana 1 od 435 idi na stranu