Foto: depositphotos/ boggy22
Foto: depositphotos/ boggy22

Čitaoci B92 izabrali najlepše jezero: Ulaganje u ovaj deo Srbije je pun pogodak?

Podeli

Vlasinsko jezero je, prema mišljenju čitalaca portala B92.net, najlepše jezero u Srbiji, a pre nekog vremena je ono bilo izglasano i kao najlepša destinacija naše zemlje. Međutim, mnogi koji su na Vlasinskom jezeru bili ranijih godina nisu zadovoljni onim što se tamo (ne) nalazi danas.

Predsednik Jute Aleksandar Seničić rekao je za B92 da turistička ponuda nije zadovoljavajuća, pre svega zbog smeštajnih kapaciteta.

"Neophodno je unapređenje infrastrukture i hotelskih kapaciteta. Ponuda nije dobra i osim privatnog, gotovo da nema smeštaja na Vlasinskom jezeru", rekao je Seničić.

Vlasinsko jezero i njegova okolina jednim imenom se nazivaju Vlasina, a celo to područje je zaštićeno kao "predeo izuzetnih odlika". Prepoznatljivost jezera su plutajuća ostrva, ali i bogata šuma i planinski predeli doprinose tome što je Vlasina najlepša destinacija u Srbiji.

10 najlepših destinacija u Srbiji: Ovo su naša najveća blaga

Vlasinsko jezero je najveće veštačko jezero u Srbiji koje se prostire na 16 kvadratnih kilometara. Iako je u pitanju veštačko jezero, smatra se najlepšim jezerom u Srbiji. U jezero se uliva osam reka, što čini da posetioci obožavaju vodu ovog jezera, čija boja se prelama od sivo-plave do modroplave.

Jezero se nalazi na visini od 1.213 metara nadmorske visina, na Vlasinskoj visoravni između planina Čemernik i Vardenik. ceo predeo je od velikog prirodnog značaja, zbog raznovrsnih biljnih i žitotinjskih vrsta, a zanimljivo je i to što se u ovom okruženju nalazi oko 400 planinskih izvora, potoka, vodopada, rečica...

Posetioci mogu da uživaju u prelepoj prirodi, da šetaju i dišu duboko kako bi barem malo oporavili svoja pluća od gradskog vazduha, ali kada nije organizovana regata, triatlon, somijada, sabori, ovde će sadržaja, za one koji žele više od prirode, verovatno biti nedovoljno.

strana 1 od 447 idi na stranu