Foto: Rina
Foto: Rina

Spas od koronavirusa Srbi traže u najpoznatijoj šumadijskoj banji FOTO

Podeli

U vreme ponovne ekspanzije koronavirusa u Srbiji, brojni građani spas su potražili u jednoj od najpoznatijih šumadijskih oaza, Atomskoj banji "Gornja Trepča", gde su kapaciteti popunjeni 50 odsto, a očekuju se i turisti iz Rusije.

U ovoj nadaleko čuvenoj banji, koju je i britanski Gardijan svrtao među deset najboljih u Istočnoj Evropi, trenutno su kapaciteti popunjeni 50 odsto, a dolazak većih grupa turista tek se očekuje u narednom periodu.

"Ove godine očkujemo najviše turista iz naše zemlje, zbog celokupne situacije. Međutim, već su se najavile i grupe turista iz Rusije koji tradicionalno deo svog odmora provode u Gornjoj Trepči. Pored lekovite vode, koja je blagotvorna za brojna oboljenja, gosti imaju priliku i da uživaju u svim lepotama zapadne Srbije, jer sa ovog mesta se može obići i Ovčarsko-kablarska klisura, kao i brojni manastiri koji se nalaze u blizini", izjavio je za RINU, Nenad Mladenović direktor marketinga u Atomskoj banji Gornja Trepča.

Foto: Rina, Prirodna oaza u Srcu Srbije
Foto: Rina, Prirodna oaza u Srcu Srbije

Ova oaza zdravlja, nalazi se na 130 kilometara od Beograda, na dvomeđi Čačka i Gornjeg Milanovca. U šumovitim predelima podno Vujna još davne 1890. godine pronađeni su izvori lekovite vode, jedinstvene u Evropi.

Foto: Rina, Lekovita voda vekovima izvire u Gornjoj Trepči
Foto: Rina, Lekovita voda vekovima izvire u Gornjoj Trepči

"Voda je blago radioktivna, izvire iz dubine zemlje i pored uobičajenih minerala poput kalijuma, natrijuma, hlora i drugih, sadrži i veoma retke hemijske elemente cezijuma, rubudijuma, titana, urana i radijuma. Temperatura vode konstantno je 28 stepeni, a oporavak upravo u ovoj banji traže brojni domaći, ali i strani gosti", izjavila je za RINU dr Lidija Bursać Obradović, direktorka Specijalne bolnice Gornja Trepča.

Foto: Rina, dr Lidija Bursać Obradović
Foto: Rina, dr Lidija Bursać Obradović

Najčešće na ovu adresu u srce Srbije stižu pacijenti koji imaju neurološka, reumatska i oboljenja perifernih krvnih sudova. Banjska voda olakšava im simptome i omogućava da žive kvalitetenije bez obzira na zdravstvene probleme koje imaju.

"Našu banju mogu koristiti i kardiovaskularni pacijenti, pod lekarskim nadzorom i kontrolom ovde kod nas", naglasila je dr Bursać Obradović.

Foto: Rina
Foto: Rina

Nema tog pacijenta koji se u banju Gornju Trepču nakon jednog dolaska nije ponovo vratio. Mnogi od njih došli su čak sa dva štapa, a kući se vratili bez ijednog. Mir i tišina, svež vazduh i delotvorna voda ono su što privlači i iznova vraća goste, za koje je i Gardijan napisao da sa ovog mesta odlaze "sijajući".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 607 idi na stranu