Čokolada ima najbolji ukus kad koračate upravo ovim gradom

Podeli

Italijanski grad koji je učinio da čokolada ima najbolji ukus dok koračate srednjovekovnim ulicama.

Kao i gde god da se nađete u Italiji, upoznavanje sa lokalnom gastronomijom je nešto što se ne sme propustiti. Njujork tajms je proglasio pokrajinu Umbriju "najbolje čuvanom tajnom italijanske kuhinje", a mnogi veruju da se tajna krije u nešto drugačijim špagetama, tartufima i ovčijem siru.

Osim čuvene italijanske testenine, nezaobilazno je da probate čokoladu koja se ovde proizvodi. U Peruđi se nalaze dve najbolje fabrike čokolade u Italiji.

Iskoristite priliku da probate poslasticu "Baci Perugini" - "poljupci iz Peruđe" koja je proslavila Umbriju širom sveta. Ukoliko se u Peruđi nađete za vreme Festivala čokolade koji traje od 18. do 27. oktobra, prepustite se festivalskoj atmosferi.

Dok vaša čula uživaju, iskoristite priliku i posetite neke od znamenitosti grada.

Trg 4. novembra

Ovaj trg je preplavljen mladima u toku školske godine, jer ovo je mesto na kojem se svi sastaju, da li u nedostatku novca samo da uživaju na trgu ili da nastave dalje u "studentski život". Na ovom mestu nalaze neke od najvažnijih znamenitosti grada.

Fontana Mađore, velika srednjovekovna fontana izgrađena između 1278. godine, ukrašena je skulpurama koje predstavljaju proroke, svece, horoskopske znake, prikaze iz Knjige postanja i rimske istorije.

Sa jedne strane fontane nalazi se Katedrala Svetog Lorenca, građena je od 1345. do 1490. godine u gotičkom stilu, a sa druge strane je Palata dei Priori iz 14. veka u kojoj se nalazi skupština grada i Nacionalna galerija.

Nakon obilaska trga, treba prošetati "glavnom ulicom" Peruđe. Korzo Vanuči nudi posetiocima mnoštvo kafića, barova, uličnih izvođača i vodi pravo do parka Đardino Karduči.

Ukoliko se u Peruđi nađete predveče, ne propustite da u parku Đardino Karduči uživate u zalasku sunca, dok se ispred vas prostire grad i pogled na Baziliku Svetog Domenika.

Odmah ispod parka nalazi se "Podzemlje Peruđe" Roka Paolina, koje čini mreža ulica tvrđave iz 16. veka koje je izgradio papa Pavle Treći. Tvrđava je srušena kao znak pada crkve, a danas se tu mogu pronaći galerije, izložbeni prostori, muzeji, piše "The world was here first".

Nekada je grad bio okružen zidinama koje su kontrolisali Etrurci, a danas je ostalo svega nekoliko dokaza o tome. Tu su Etrurski luk, jedan od nekadašnjih ulaza u grad izgrađen polovinom trećeg veka pre nove ere, i Etrurski bunar koji se nalazi ispod.

strana 1 od 1400 idi na stranu