Foto: depositphotos/ anamejia18
Foto: depositphotos/ anamejia18

Budimpešta iz drugog ugla: Podzemni svet

Podeli

Budimpešta je jedan od gradova čija lepota se vidi i spolja i iznutra.

U Budimpešti postoji “bezbroj“ stvari za obilaženje, impozantne zgrade poput Parlamenta, dvorce, bogate muzeje...

Ipak, ako ste u ovom gradu po ko zna koji put, možda treba da grad upoznate iz potpuno drugog ugla- kroz pećine u kojima se nalaze crkve, tamnice, pa čak i bolnica, a sve to se nalazi duboko ispod površine grada.

Pećine Budima

Budimpešta je nastala spajanjem dva grada, Budima i Pešte. Na obali sa strane Pešte sada je Parlament, a pećine koje treba posetiti nalaze se ispod brda na drugoj budimskoj grada.

Park je veoma lepo uređen i za one koji prosto žele da prošetaju, ali treba znati da se ispod nalazi pećinski sistem.

Najpoznatije su pećine Palvelđi i Semlo. I jedna i druga pećina imaju uređene staze za posetioce koji žele da uživaju u pećinskom nakitu.

Dvorski lavirint

Takođe se nalazi na strani Budima, a imao je razne namene kroz istoriju. Za vreme Drugog svetskog rata lavirint je bio sklonište, a pre toga se ovde deponovalo vino zbog dobrih uslova za to, ali bilo je korišćeno i u vojne svrhe, kao tajni izlaz i kao zatvor u kojem je, veruje se, bio zatvoren i Vlad Cepeš.

Danas lavirint predstavlja moderno mesto za izložbe, a najbolje vreme za posetu je uveče kada su prolazi petrolejkama.

Bolnica u steni

Zbog čestih ratova koji su se odvijali u Bumipešti, jedan deo pećinskog sistema iskorišćen je da se u njemu napravi bolnica, koja je, takođe, smeštena ispod zamka.

anašnji muzej nekada je imao veliki značaj u Drugom svetskom ratu za mađarsku vojsku, a i kasnije za vreme revolucije 1956. godine kako bi se pomoglo vojsci i civilima.

Nakon revolucije, izgubljena je medicinska namena, a pećina je pretvorena u tajni bunker nuklearnog oružja za vreme Hladnog rata.

Pročitajte još:

Pećina brda Gelert

Ispod svih znamenitosti koje se nalaez sa leve strane Dunava, nalazi se pećina u kojoj je “skrivena“ crkva. Ovo je jedini deo ovog pećinskog sistema koji je otvoren za psetioce, poznatije kao Pećina Svetog Ivana, Crkva u pećini ili Crkva u steni.

Crkva je osnovana 1926. godine, a za vreme rata je služila kao skrovište i bolnica, da bi kasnije, ulaz bio zapečaćen i zabranjen za prilaz, da bi ponovo bila otvorena odmah po kraju komunističke vlasti.

Najstariji metro u Evropi

Zapravo, najstariji metro u kontinentalnog Evropi nalazi se u Budimpešti. Metro linija M1 otvorena je 1896. godine i povezivala je Dunavsku promenadu i Gradski park, a sada postoje usputna stajališta kod Bazilike Svetog Ištvana, Nacionalne opere, Trga heroja i Banje Sečenji.

strana 1 od 563 idi na stranu