Ilustracija/Foto: depositphoto/karnizz
Ilustracija/Foto: depositphoto/karnizz

Građani koji u Crnu Goru ulaze iz Srbije, prvo da se jave, a onda direktno idu u karantin

Podeli

Svi građani koji u Crnu Goru ulaze iz Srbije, od danas će biti upućivani direktno u institucionalni karantin, a da bi ušlu u zemlju moraju prethodno da se jave ambasadi Crne Gore u Beogradu.

Do sada su crnogorski državljani i stranci sa stalnim boravkom koji ulaze iz Srbije mogli da budu u kućnoj samoizolaciji ili u karantinu. Državljanima Srbije od 15. marta je zabranjen ulazak u Crnu Goru.

Kako je objašnjeno agenciji Beta, crnogorski državljani i stranci sa stalnim boravkom koji iz Srbije dolaze u Crnu Goru moraju da se jave ambasadi i da dobiju odobrenje da mogu da uđu u zemlju. Oni nakon toga ulaze u takozvanim "konvojima" danima koje odredi ambasada, na prelazu Dobrakovo dobijaju rešenje i biće upućeni u karantin.

Kako je su naveli za ovu agenciju, jednog dana zbog ograničenih kapaciteta karantina može da uđe tačno određen broj osoba koji dobiju odobrenje ambasade.

Ilustracija/Foto: depositphotos/vlad_star
Ilustracija/Foto: depositphotos/vlad_star

Do sada je od procene sanitarnog inspektora na granici i razgovora sa njim zavisilo da li se ide u karantin ili u samoizolaciju. Na odluku je uticalo to da li neko ima medicinsku dokumentaciju koja potvrđuje da osoba ne može u karantin, olakšavajuća okolnost je bila i test da je negativna na koronavirus.

Prema nezvaničnim informacijama do danas se moglo u zemlju ući bez odobrenja ambasade bilo kog dana i išlo se u samoizolaciju, ali potvrdu te informacije Beta nije uspela da dobije.

U Crnu Goru se iz Srbije može ući bez karantina i samoizolacije privatnima avionima jer je za njih slobodan ulazak. Prema nezvaničnim informacijama, upravo tako mnogi ulaze u zemlju, a pojedinci koji imaju private avione ih iznajmljuju za tu vrstu letova.

Vlada je odluku o upućivanju direktno u institucionalni karantin donela kasno sinoć, zbog kako navode, pogoršanja epidemiološke situacije u toj zemlji.

strana 1 od 995 idi na stranu