Foto: Rawpixel.com / Shutterstock
Foto: Rawpixel.com / Shutterstock

Bez testa i karantina: Jedna država se zatvorila, možemo još u 14

Podeli

Situacija sa koronavirusom zatvara granice, te mnoge države u koje su državljani Srbije mogli slobodno da uđu uvode obavezan karantin ili zabranjuju ulazak, dok se neke države otvaraju - što uz test, što bez uslova.

Križni štab bliskoistočne zemlje doneo je odluku da se kopnene granice Omana zatvore na nedelju dana, počevši od 18. januara. Mere mogu da se produže eventualno još jednu nedelju, preneo je Rojters pisanje omanske novinske agencije ONA.

Građani Srbije trenutno bezuslovno mogu u 14 zemalja.

Ministarka zdravlja Crne Gore saopštila je da će državljani Srbije ubuduće moći da uđu u ovu zemlju bez testa na koronavirus. Time se Crna Gora priključila listi zemalja u koje državljani Srbije mogu da putuju bez obaveznog PCR testa i karantina.

Na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Srbije navodi se da bez ograničenja možemo u BiH, bilo da je u pitanju tranzit ili zadržavanje. Međutim, za ulazak u BiH iz drugih zemalja, neophodan je negativan PCR test, ne stariji od 48 sati.

Srpski državljani bez testa i karantina mogu i kroz Albaniju i u nju. Režim ulaska je isti za sva lica, ma iz koje zemlje da se dolazi u Albaniju, navodi se na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

U skladu sa odlukom Vlade, od 12. oktobra državljani Srbije mogu da uđu u Severnu Makedoniju bez posedovanja negativnog PCR testa. Istovremeno, u saopštenju Vlade Severne Makedonije se apeluje da se putovanja svedu na minimum i isključivo za neodložne potrebe.

Foto: Shutterstock / Viacheslav Lopatin
Foto: Shutterstock / Viacheslav Lopatin

Državljani Srbije mogu ući u Bugarsku bez negativnog PCR testa ako dolaze iz Srbije ili država članica EU ili Šengenskog sporazuma.

Tranzit preko teritorije Bugarske, bez zadržavanja, moguć je bez negativnog PCR testa. Na ulasku u zemlju, državljanin Srbije ima obavezu da graničnu policiju obavesti da je u tranzitu, kao i o mestu finalne destinacije. Iinformacija o tome se evidentira u jedinstvenom informacionom sistemu kako bi nadležna služba pratila kada je lice napustilo zemlju.

Državljani Srbije mogu da uđu na Jamajku. Pre putovanja, neophodno je prijaviti se na sajtu visitjamaica.com

Grci spremaju kovid-pasoš? Dobrodošli ste ako ste vakcinisani

Za putovanje u Kolumbiju nije potreban test. Neophodno je samo popuniti formular na sledećem sajtu: https://apps.migracioncolombia.gov.co, a za Kostariku imaju obavezu popunjavanja obrasca "Pase de Salud" 48 sati pre dolaska (https://salud.go.cr/). Takođe, potrebno je zdravstveno osiguranje koje pokriva troškove lečenja u slučaju koronavirusa (osiguranje mora da bude na španskom jeziku i odobreno od Instituta za turizam).

Srpski državljani mogu da uđu ili tranzitiraju kroz Sudan bez testova. Putnici sa simptomima se upućuju u karantin.

Foto:  ArtWell / Shutterstock
Foto: ArtWell / Shutterstock

Državljani Srbije mogu, uz posedovanje odgovarajuće vize, bez posebnih ograničenja da uđu u Meksiko. Meksiko nije usvojio ograničenja ulaska stranaca u zemlju, ali se preduzimaju odgovarajuće mere ukoliko osobe ispoljavaju simptome na koronavirus. Po dolasku u Meksiko, putnici su dužni da popune upitnik za identifikaciju faktora rizika (https://afac.hostingerapp.com/).

"Nevakcinisani ne smeju da ostanu uskraćeni za putovanja"

Državljani Srbije mogu bez ograničenja da uđu ili tranzitiraju u Palau. Neophodno je da prilikom ulaska popune formular o zdravstvenom stanju i da budu podvrgnuti zdravstvenom pregledu. Zabranjen je ulazak za one državljane Srbije koji su prethodnih 14 dana tranzitiralikroz NR Kinu ili boravili u njoj (uključujući Hongkong i Makao) ili su boravili na putničkim kruzerima koji su pristajali u luke zemalja koje su pogođene bolešću kovid 19.

Pre puta: Provera

Foto: Andrey Burmakin / Shutterstock
Foto: Andrey Burmakin / Shutterstock

Pakistan. Na aerodromu se kontroliše temperatura. Za lica koja pokažu simptome medicinsko osoblje na aerodromu odlučuje da li će zahtevati test na koronu. U slučaju pozitivnog testa, obavezna je mera izolacije u bolničkim ili uličnim uslovima.

Uz važeću vizu srpski državljani mogu i u Centralnoafričku Republiku. Nije potrebno testiranje.

Srbija ukida obavezan PCR test za komšije

Državljani Srbije mogu ulaziti u Tanzaniju. Ukoliko dražava polaska ili avio-kompanija kojom su doputovali traže negativan test kao uslov za putovanje, putnici su obavezni da pokažu rezultate testa prilikom ulaska u Tanzaniju. Svi putnici se detaljno proveravaju po dolasku, a, u slučaju potrebe, može se tražiti da se uradi brzi test.

"Pre polaska na put, savetujemo vam da obavezno proverite sve uslove ulaska u državu u koju ste se uputili preko zvaničnih sajtova njihovih državnih organa ili diplomatsko-konzularnih predstavništava u Srbiji", navodi se na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 1710 idi na stranu