Foto: Depositphotos/TravelTelly
Foto: Depositphotos/TravelTelly

Kako ćemo na more: Grci "zatežu" zbog neodgovornih Srba, na Kipar uz test

Podeli

Za odlazak na letovanje u Grčku, na Kipar i u ostale evropske zemlje, po svemu sudeći biće neophodan kovid pasoš odnosno elektronska aplikacija koja će sadržati podatke o vakcinaciji ili PCR testu. Međutim, kako za B92.net otkriva direktor agencije "Travelland" Miloš Jovović, u svemu tome ima i naše krivice...

Kovid-pasoš: "To je suprotno dobrovoljnoj vakcinaciji"

IATA saopštila: Kovid pasoš spreman za nekoliko nedelja?

Naime, razlog za "zatezanje" grčke strane u pregovorima o merama ulaska naših državljana leži u negativnom iskustvu od prošle sezone.

"Kipar i Grčka su usko povezani, a na Kipru je prošle godine bilo naših državljana sa lažnim PCR testovima. U Grčkoj je takođe bilo naših državljana sa temperaturom, nisu oni blesavi. Kod nas je bilo mnogo obolelih u junu i julu, a kod njih u septembru, pa je očigledno da su virus 'uvezli' od nas. Zato su nam posle radili duple testove jer su zbog nekolicine neodgovornih Srba izgubili poverenje, a ne zato što imamo antireklamu da nas neko maltretira", kaže Jovović.

Naš ambasador na Kipru Marko Blagojević potvrdio je za B92.net da se prošlog leta dogodilo nekoliko ulazaka iz naše zemlje sa negativnim testom, koji su nakon ponovljenog testiranja pokazali da su osobe koje su doputovale zaražene, pozitivne na virus.

On je takođe rekao da o režimu ulaska u vezi sa potvrdama - pasošima o vakcinaciji konačan stav Republike Kipar još nije donet.

"Svakako, izvesno je da će od 1. aprila putnicima koji dolaze iz Srbije biti omogućen ulazak na Kipar uz negativan test", rekao je.

Foto: shutterstock/Ivan Marc
Foto: shutterstock/Ivan Marc

b92.net nezvanično saznaje u diplomatskim krugovima da su u Grčkoj fascinisani Srbijom i time kako ide vakcinacija, ali da odluka o ulasku u tu zemlju zavisi i od toga kakva situacija bude kod njih jer se Grci slabo vakcinišu. Zemlja Olimpijskih igara, maslina i bogova zavisi i od Evrope, ali je izvesno da će biti neophodna ili vakcina ili PCR test.

Malo je verovatno da će granice sa Grčkom biti otvorene pre Uskrsa, za 8. mart sigurno ne, rekao je za B92.net izvor iz diplomatskih krugova dobro upoznat sa situacijom.

Jovović smatra da više neće biti dovoljna papirna potvrda već elektronska aplikacija Međunarodne asocijacije za vazdušni prevoz (IATA) da se uđe u neku od zemalja članica EU jer je to najverodostojniji dokaz da je neko vakcinisan ili testiran, bez mogućnosti falsifikovanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 1947 idi na stranu