Foto: shutterstock/Ivan Marc
Foto: shutterstock/Ivan Marc

Ove vakcine neće biti unete u "zeleni pasoš"

Podeli

Ministarstvo zdravlja Austrija pojasnilo je da osobe koje su se vakcinisale u inostranstvu ruskom ili kineskom vakcinom protiv koronavirusa, neće biti tretirane kao vakcinisane, odnosno neće moći bez negativnog testa da koriste usluge ugostiteljskih usluga, hotela, frizera...

Pročitajte još:

Seničić razrešio dileme gde možemo i sa kojim dokumentima da putujemo VIDEO

Na letovanje će moći i oni koji nisu vakcinisani

U "zeleni pasoš", koji Austrija uvodi kao "ulaznicu" za ugostiteljske objekte, bazene i hotele, neće moći da se unesu vakcine koje nisu odobrene od Evropske agencije za lekove (EMA), a to su ruski "Sputnjik V" i kineski Sinofarm.

Svi koji su se vakcinisali u inostranstvu s tim vakcinama moraće da se testiraju pre korišćenja "sloboda" koje će nastuputi popuštanjem mera od 19. maja, poručuje Ministarstvo.

Takođe, Ministarstvo ne savetuje licima vakcinisanim ruskim ili kineskim vakcinama, da se ponovo vakcinišu u Austriji.

Inače, u "zelenom pasošu" naćiće se dokaz o vakcinaciji, negativan test i dokaz o preležanom oboljenju od kovid 19.

"Kao dokaz o vakcinaciji važiće samo one vakcine odobrene od EMA, a to su vakcine Biontek-Fajzer, Moderna, AstraZeneka i Džonson&Džonson", saopštilo je Ministarstvo.

Pošto je mnogo građana koji žive u Austriji iskoristilo mogućnost da se vakciniše u Austriji, ako su to učinili Sputnjikom ili Sinofarmom, kako je rečeno od strane Ministarstva, neće moći da te vakcine unesu u "zeleni pasoš" i neće se tretirati kao vakcinisani, odnosno neće moći uživati prava vakcinisanih.

"Široka ponuda testiranja stoji na raspolaganju i ljudima koji su se dobrovoljno vakcinisali sa vakcinom koja nije odobrena u EU", poručio je ministar zdravlja Volfgang Mikštajn u izjavi agenciji APA.

"Ne možemo preporučiti da se ti ljudi vakcinišu još jednom vakcinom odobrenom od EMA. Za tako nešto nema dovoljno naučnih podataka", upozorio je Mikštajn.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2155 idi na stranu