Foto: shutterstock / Novikov Aleksey
Foto: shutterstock / Novikov Aleksey

Odlučeno: Od danas Srbi mogu u EU

Podeli

Savet Evropske unije doneo je preporuku da se građanima Srbije omogući ulazak preko granice EU uz poštovanje zdravstvenih mera.

Možda vas zanima:

Ministarka Matić ima poruku za sve koji planiraju da putuju u Grčku

Za ulazak u Crnu Goru jedna novina: "Ta odluka usporava odlazak na more"

Srbija se od danas i zvanično nalazi na listi zemlja za koje se ukidaju restrikcije na putovanje u EU.

Današnja odluka Saveta EU odnosi se na dozvolu za ulazak preko granica EU, ali zdravstvene mere i dalje ostaju, napominju u Briselu.

”Savet EU poziva zemlje članice da od 18. juna 2021. godine postepeno ukinu restrikcije na spoljnim granicma za stanovnike Albanije, Australije, Izraela, Japana, Libana, Novog Zelanda, Severene Makedonije, Ruande, Singapura, Srbije, Juže Koreje, Tajlanda i SAD, uključujući i Kinu pod uslovom reciprociteta”, navodi se u današnjem saopštenju Saveta.

U Evropskoj komisji kažu da je proširenje liste "bezbednih" trećih zemlja "dobrodošla vest", koja govori o boljoj epidemiološkoj situacji u sve više država i regiona.

Menjaju se uslovi ulaska u Grčku - poznat i datum od kada

U Komisiji napominju da se ova preporuka Saveta EU odnosi na dozvolu za ulazak preko granica EU, ali da zdravstvene mere i dalje ostaju.

"To znači da građanima koji dolaze iz ovih zemalja treba omogućiti ulazak bez obzira na to da li su vakcinisani ili nisu ili imaju ili nemaju bitan razlog za putovanje. Istovremeno preporuka podrazumeva da zemlje članice mogu tražiti PCR test za putnike, uključujući i dalje mere kao što su testiranje po dolasku ili karantin", kaže portparol Komisije, Adelber Janz.

On dodaje da je na zemljama članicama da same odrede koje će mere sporovoditi, bazirano na epidemiološkoj situaciji.

U Savetu EU napominju da će se lista "bezbednih" trećih zemlja ažurirati svake dve nedelje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2417 idi na stranu