Foto: shutterstock/Diana Grytsku
Foto: shutterstock/Diana Grytsku

Otkrijte najromantičnije destinacije za Dan zaljubljenih

Podeli

Bliži nam se 14. februar – Dan zaljubljenih, koji je u kalendarima širom sveta označen kao najromantičniji dan u godini. Predstavljajući nezaboravna iskustva, Turska nudi jedinstvene romantične destinacije za parove 14. februara, a predlozi za stvaranje novih uspomena za Dan zaljubljenih uključuju Istanbul – prestonicu kulture, Kapadokiju – retku mešavinu istorije i prirode, Kars – skriveni biser istočne Anadolije i Širindže, poznato turističko selo u oblasti Selčuk, u Izmiru

Istanbul je svakako jedan od najromantičnijih gradova na svetu i divna destinacija za nezaboravno iskustvo Dana zaljubljenih. Skoro svaki kutak grada ima jedinstvena mesta i znamenitosti koje spajaju prirodu i istoriju u prelepe pejzaže. Ulica Istiklal, kula i most Galata, brdo Pjer Loti i Cisterna Bazilika, tvrđava Rumeli, brdo Čamlidža, park Emirgan, četvrt Anadolu Kavagı i zadivljujući Bosfor samo su neka od mesta gde možete uživati u prelepim panoramama i sveprožimajućoj istoriji.

Kao tačka spajanja Azije i Evrope, Istanbul nudi savršeno okruženje za romantične večere za Dan zaljubljenih, sa restoranima okićenim Michelinovim zvezdicama i bezbrojnim drugim sadržajima za goste sa modernim i sofisticiranim ukusom.

Foto: givaga/Shutterstock
Foto: givaga/Shutterstock

Sa svojim nadrealnim pejzažom i autentičnim pećinskim hotelima, Kapadokija je još jedna izvrsna opcija za Dan zaljubljenih. Ova fascinantna zemlja „bajke“ nudi nezaboravno okruženje za romansu, sa šarenim balonima na vrući vazduh, misterioznim kulturnim znamenitostima i drevnim tradicijama vinarstva.

Dan zaljubljenih možete započeti rano romantičnim dočekom izlaska sunca na visini iz balona. Uzdižući se iz sela Goremea oko pet sati ujutru, letovi balonom na vrući vazduh omogućavaju impresivne poglede iz vazduha na čuvenu topografiju Kapadokije – vilinske dimnjake, stenske formacije i doline Golubova, Zemi i Pašabag, među ostalim znamenitostima. Sledeća stanica može biti Muzej na otvorenom Goreme, koji se nalazi na Uneskovoj listi svetske baštine sa očaravajućim podzemnim gradovima u region.

Za kraj završite svoj izlet na Dan zaljubljenih odsedanjem u pećinskom hotelu, gde možete iskusiti tradicionalnu arhitekturu isklesanu u kamenu i stenama ovog područja, ne žrtvujući udobnosti i luksuz modernih pogodnosti. A učinite veče još posebnijim uz čašu domaćeg vina ispred kamina.

Posebno očaravajuć zimi, grad Kars nudi potpuno drugačiji doživljaj Dana zaljubljenih u jedinstvenoj atmosferi koja sadrži istorijske destinacije, prirodne lepote i lokalne delikatese. Do ovog očaravajućeg grada prekrivenog snegom možete putovati vozom Eastern Express, koji polazi iz Ankare, glavnog grada Turske. Voz prolazi kroz Kırıkkale, Kajseri, Sivas, Erzindžan i Erzurum, otkrivajući prirodne lepote i istorijske železničke stanice na putu za Kars.

Kada stignete do centra grada Karsa, arhitektura u baltičkom stilu će vas podsetiti na evropski grad, a nakon istraživanja vanvremenskih građevina drevnog grada Anija, koji se nalazi na UNESCO listi svetske baštine, možete posetiti Sarikamiš i skijati po veličanstvenom snegu. Na jezeru Čildir, koje se zimi obično zaledi, vi i vaš partner možete uživati u romantičnim šetnjama i vožnji saonicama, kao i da gledate kako ribari lome led ne bi li uhvatili šarana.

Ukoliko preferirate topliju klimu za Dan zaljubljenih, selo Širindže u Izmiru, biseru Egeja, privlači pažnju svojom duboko ukorenjenom istorijom i arhitekturom kao iz knjiga. Na romantičnom putovanju u Širindže, možete prošetati uskim ulicama oivičenim istorijskim kućama, a zatim posetiti drevni grad Efes, udaljen samo 10 kilometara od sela i koji se nalazi na UNESCO listi svetske baštine. Drevni grad otkriva urbanizaciju visokog nivoa, arhitekturu i versku istoriju različitih civilizacija. Tokom ovog posebnog praznika, gde se ljubav i senzualnost doživljavaju u potpunosti, možete provesti veče i ispred vatre, pijuckajući ukusna voćna vina ovog kraja – zemlje istaknute u drevnim legendama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Foto: Meng195/Shutterstock
Glavni grad Mjanmara izgleda grandiozno, ali u njemu malo ko živi i niko ga ne posećuje
Foto: Profimedia
Pravoslavna crkva skrivena u pećini: Kad uđete unutra ceo svet nestaje FOTO
Foto: RINA
Srpsku vodenicu i dalje čuva Sava Savanović: Uz huk planinskog potoka spava sa slikom vampira
Foto: Shutterstock/Have a nice day Photo
Vodite računa: Možete da budete kažnjeni zbog seksa u avionu VIDEO
Foto: Shutterstock/leoks
Svetska turistička organizacija izabrala najbolje selo na svetu
Foto: Profimedia
Kuća Kloda Monea kod Pariza je magično mesto: Puno raskošnih detalja i živopisnih boja FOTO
Foto: Shutterstock/WR7
Nova godina na planinama u Srbiji: Praznična idila i odmor za dušu i telo
Foto: Profimedia
Zašto avioni izbegavaju letove iznad Tihog okeana?
Foto: Shutterstock/Friends Stock
Turisti snimili kako ih je spremačica pokrala u hotelu sa četiri zvezdice VIDEO
Foto: Shutterstock/Yasonya
Venecija uvela porez na masovni turizam: Morate da rezervišete i platite ulaznicu za grad
Foto: Shutterstock/Vivida Photo PC
Praznična putovanja u ove gradove će vas oduševiti: Italijanska mesta koja vredi posetiti FOTO
Foto: Shutterstock/JOPstock
Dragulj istočne Evrope: Netaknuta priroda i dašak egzotike za ljubitelje planina VIDEO
Foto: Shutterstock/Kanuman
Među 10 najpopularnijih destinacija za 2024. godinu nalaze se čak tri grada iste države VIDEO
Foto: Shutterstock/nullplus
Studija pokazala šta gosti najčešće kradu u hotelima: Nećete moći da verujete
Foto: Twitter/printscreen
Restoran u kom svako veče pada sneg: Da li biste ga posetili? VIDEO
Foto: Shutterstock/Boerescu
Uskoro neverovatna tura vozom: Uveče u Rimu, a buđenje na Dolomitima
strana 1 od 5152 idi na stranu