Foto: Sven Hansche / Shutterstock
Foto: Sven Hansche / Shutterstock

Počelo je na vreme: "Grčka ne može samostalno da donese ovu odluku"

Podeli

Ambasador Srbije u Grčkoj Dušan Spasojević kaže da je naša zemlja Grčkoj predložila nacrt sporazuma o uslovima ulaska putnika tokom leta, ali da tek predstoji njegovo usaglašavanje, dok direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (YUTA) Aleksandar Seničić navodi da je za turiste, ali i agencije najvažnije da do kraja marta znaju da li će u tu zemlju moći da se putuje i pod kojim uslovima.

Spasojević je za TV K1 rekao da su na vreme počeli razgovori dve zemlje, da će važnu ulogu imati i privatni sektor i kontakti naših turističkih agencija i kompanija sa kolegama iz Grčke koji imaju veliki uticaj na vladu te zemlje. Zavisiće, kaže, dosta i od tempa vakcinacije u našoj zemlji.

Naglašava da je srpska strana pre nekoliko nedelja inicirala razgovor dva ministra turizma i da je do razgovora došlo pre dva dana.

"Naša strana je Grcima predložila nacrt sporazumakoji će biti tek usaglašavan i ako sve bude kako treba potpisan ili kao protokol ili kao memorandum o razumevanju do početka turističke sezone. To je bio naš predlog", rekao je Spasojević.

Smatra da grčki turistički sektor ima interes da se potpiše takav sporazum jer oko milion turista iz Srbije tokom letnje sezone poseti sever Grčke.

Foto: Calin Stan / Shutterstock
Foto: Calin Stan / Shutterstock

Pročitatje još:

Stevanović objašnjava sa kojom vakcinom možemo da putujemo

"Međutim, ono što treba naglasiti je da Grčka ne može samostalno da donese ovu odluku. Grčka je u EU i član je Šengenskog sporazuma i sve što se tiče režima granica u velikoj meri zavisi i od briselske administracije. Dobra volja sa Grčke strane postoji to su već pokazali", rekao je Spasojević.

Direktor YUTA Aleksandar Seničić kaže da je sam početak pregovora sa Grčkom dobra vest, da je važno da se razgovori nastave kako bi došlo do potpisivanja memoranduma ili protokola.

"Za nas je najvažnije da do kraja marta znamo da li možemo da putujemo u Grčku tokom letnje sezone. Bitno je da granica bude otvorena, da znamo pod kojim uslovima možemno da putujemo, da li će to biti usaglašeni sertifikat o vakcinaciji ili za one koji nisu stigli da se vakcinišu negativan PCR test ili antigenski test", rekao je Seničić.

Vakcina prokrčila put do Grčke: "Naši turisti će moći da preračunaju troškove"

Upitan da li će sa svakom zemljom morati da se potpisuje memorandum, Seničić je rekao da se nada da neće i da preporuke zemljama daje Evropska komisija.

Navodi da će ljudi koji se budu vakcinisali imati prednost u odnosu na one koji se nisu vakcinisali. Smatra da neće biti važno kojom vakcinom se ko vakcinisao.

U Grčkoj je na snazi policijski čas od 21 sat do pet ujutro. Broj novozaraženih je dupliran u poslednjih nekoliko dana, te se zbog toga razmišlja da li će škole biti otvorene od 1. februara kako je planirano.

Ugostiteljski objekti od novembra prošle godine ne rade. Do sada je vakcinisano 107.000 Grka, a postupak vakcinacije ide sporije od očekivanog.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 225 idi na stranu