Strogi protokol: Kako putuje britanska kraljevska porodica?

Kada britanska kraljevska porodica odlazi na put, sve mora da bude isplanirano do najmanjeg detalja.

Izvor: 100posto.hr
Podeli
Foto: Gettyimages
Foto: Gettyimages

Kraljica Elizabeta II najčešće na putovanja vodi 34 člana privatnog osoblja. To uključuje pripadnike odeljenja za ugostiteljstvo, logistiku, ali i privatnog sekretara i njegovog zamenika, i još četiri pomoćna sekretara. Tu su i stilisti, sobarice, ali i portparoli koji dočekuju medije.

Najveći prioritet prilikom putovanja kraljevske porodice svakako je njena bezbednost, pa prilikom nekih putovanja sa njom putuje i lekar, a skoro uvek čitava grupa telohranitelja.

Nedavno je otkriveno i da je princ Hari unajmio telohranitelja koji će danonoćno paziti na njegovu devojku, američku glumicu Megan Markl.

Zanimljiv je podatak i da sama kraljica ima tačno osam policijskih čuvara koji je prate u stopu.

Foto: Gettyimages
Foto: Gettyimages

Svaki član kraljevske porodice ima svoj personalizovani prtljag, koji se razlikuje po šifri, boji i monogramu. Tako je, na primer, prtljag malenog princa Džordža svetloplave boje.

Svi članovi uvek su doterani u skladu s prilikama jer se odevne kombinacije za zvanična putovanja kraljevske porodice uvek pomno biraju znatno pre toga. Tako vojvotkinja od Kembridža uvek pakuje odeću koja odgovara tradicionalnim bojama države u koju putuje.

Ipak, jedno odevno pravilo uvek je isto - svi pripadnici kraljevske porodice moraju u koferima da imaju crno odelo ili crnu haljinu, u slučaju da umre neki od članova dvora.

Foto: Gettyimages
Foto: Gettyimages

Zanimljivosti

strana 1 od 739 idi na stranu