Peciva svih vrsta / thinkstock
Peciva svih vrsta / thinkstock

Sedam zemalja koje imaju najbolji slatki doručak na svetu

Podeli

Kada je doručak u pitanju, postavlja se važno pitanje – slatko ili slano? Postoji mnogo zemalja koje za doručak obožavaju slatko, a ako ste i vi od tih ljudi, pogledajte koje su to zemlje.

1. Austrija: kaiserschmarrn

Kajzeršman / thinkstock
Kajzeršman / thinkstock

Kajzeršman se prevodi kao „carski nered“ i predstavlja najslađi haos koji ste ikada jeli. U suštini u pitanju je punjena palačinka iseckana na manje delove. Uobičajen je preliv od oraha, grožđica, jabuka i šećera u prahu sa slatkim džemom ili nekim umakom sa strane. Varijacije možete naći u Mađarskoj, Sloveniji i Hrvatskoj.

2. Francuska: bostock

Bostok / thinkstock
Bostok / thinkstock

Francuski tost je odličan, ali imaju Francuzi daleko superiorniji doručak. Veruje se da bostok potiče sa severa Francuske i da se pravi od hleba koji je zaslađen sirupom i preliven slatkom pavlakom na bazi badema i slojem narezanih badema.

3. Holandija: hagelslag

Hagelslag / thinkstock
Hagelslag / thinkstock

Tost može biti i sladak ako ga pravite na holandski način. Hagelslag znači „oluja sa gradom“ što i jeste ako uzmete u obzir da se gore nalaze mrvice čokolade, maslaca anis i još mnogo toga slatkog.

4. Poljska: pączki

pączki / thinkstock
pączki / thinkstock

Pączki su punjene krofne koje su spljoštene. Ipak, one i pored toga zadržavaju penušavost, zahvaljujući tome što se obično prave sa likerom kako se ne bi natopile uljem u kojem se prže. Posipaju se šećerom ili glazurom, a unutra su punjene voćnim džemom, kremom ili nekim sezonskim voćem.

5. Kenija: mandazi

Mandazi / thinkstock
Mandazi / thinkstock

Mandazi (ili mahamri kada se doda kokos) je uobičajeni doručak ili užina u Keniji i drugim delovima obale Tanzanije. Slično je krofnama, ali nedostaje glazura i manje je slatko. Mandazi se pravi od kvašenog testa koje je kružnog ili trouglastog oblika, koje se potom gnječi u kokosu i šećeru.

6. Italija: cornetto

Kućni korneti / thinsktock
Kućni korneti / thinsktock

Doručak u Italiji je uglavnom lagan. Uobičajeni jutarnji obrok koji ćete videti je korneto, koji je sličan kroasanu, ali je pun zaslađenog voćnog džema ili čokolade. Uvek ide uz kafu.

7. Danska: wienerbrod

Wienerbrod / thinkstock
Wienerbrod / thinkstock

Originalno iz Beča i znači „bečki hleb“, ali uklopljen u dansko društvo. Pravi se od kvašenog testa, šećera, jaja i mnogo maslaca u tankim slojevima. Neobičnog oblika obično je punjeno slatkim kremom.

Pratite 92Putovanja na Instagramu!

Na Sajmu turizma i pratećim sajmovima opreme za hotelijerstvo i ugostiteljstvo, suvenira i vina, koji će u Beogradu pod sloganom "Leto je bliže nego što mislite" biti održani od 21. do 24. februara, biće više od 900 izlagača iz 40 zemalja, od čega na sajmu turizma 650 izlagača iz 38 zemalja.

strana 1 od 1900 idi na stranu