Foto: depositphotos/ lorcel
Foto: depositphotos/ lorcel

Vatreni vodopad: Toliko čudesa da je potrebno ograničiti broj turista

Podeli

Svakog februara hiljade turista okupi se u američkom nacionalnom parku Josemiti kako bi posmatrali događaj koji oduzima dah.

Nacionalni park Josemiti nalazi se u Kaliforniji, u planinama Sijere Nevade. Jedan je od najposećenijih parkova, a ujedno je i dom neobičnom prirodnom fenomenu po imenu vatreni vodopad Horsetail.

Horsetail je vodopad koji se javlja povremeno, kada pada kiša ili se sneg otopi na El Kapitanu, granitnoj steni visokoj kilometar. Teče s visine od oko 619 metara, a svake godine, oko Dana zaljubljenih, sunčevi zraci padaju na vodopad pod takvim uglom da se odbijaju o granit iza vodopada, dajući vodi jarko crvenu boju, što stvara iluziju vatre ili lave. Ovaj prirodni fenomen traje oko dve nedelje.

Godinama je bila stvar sreće biti na pravom mestu u pravo vreme kako biste posvedočili ovom događaju koji oduzima dah. Zbog toga je Aron Mejers, fotograf i inženjer, osmislio kompjuterski program za merenje ugla pod kojim Sunce sija. Na taj je način uspeo je da predvidi da će 22. februara biti najbolje vreme za posmatranje vodopada, piše UNILAD.

Prošle je godine čak 2.000 ljudi posetilo park u jednom danu u želji da vide i slikaju vatrene vodopade. Služba nacionalnog parka odlučila je da ograniči pristup ove godine kako bi koliko - toliko zaštitili životnu okolinu, uključujući lokalnu vegetaciju i reku Merced koja teče parkom. Na njihovoj stranici na internetu navodi se da su turisti prošle godine za sobom ostavili smeće, kao i da je nedostatak javnog toaleta prouzrokovao nepovoljne sanitarne uslove.

strana 1 od 17968 idi na stranu