Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Top-9 najboljih mesta za penzionisanje: Dva iz komšiluka

Podeli

Dok neki penzioneri iz SAD biraju tropska ostrva, "povoljne" zemlje i obližnje destinacije, sve veći broj njih upućuje se u Evropu.

Poslednjih godina mnogi Amerikanci razmišljaju da se presele negde "preko" kada odu u penziju, a veliki broj njih je to zaista i uradio.

Uprava za socijalno osiguranje iz SAD navodi da postoji više od 700.000 Amerikanaca koji primaju mesečne uplate u raznim stranim zemljama. Penzioneri ističu brojne razloge za "provođenje slobodnih godina života" u inostranstvu. Za mnoge, glavni faktor su troškovi života.

Ali nije samo to presudno. Takođe navode da im je važno vreme (klima), ambijent, kultura i životna sredina zemlje u koju dolaze. Zapravo, u SAD je primetno i povećano interesovanje za DNK testiranje i proučavanje porodičnog stabla, usled čega neki penzionisani Amerikanci žele da se upoznaju sa kulturom svojih predaka.

Sa druge strane, ima i onih koji su ranije uživali u odmorima širom Evrope, pa žele da se vrate u ta mesta.

Pogledajte kojih devet gradova Evrope su, kako piše njujorški časopis Travel and leisure, "najbolji za penzionisanje", a među njima su i dva mesta iz našeg okruženja.

Algarve, Portugal

Prekrasne plaže sa belim peskom, tople atlantske vode, idealno vreme tokom cele godine i niz aktivnosti na otvorenom zagarantovani su u ovom južnom primorskom regionu Portugala. Obližnji istorijski grad Silves pruža pogled u prošlost, sa mavarskom arhitekturom koja datira još iz osmog veka.

Algarve takođe nudi izvanredan izbor golf terena, zdrav način života, mediteransku ishranu i niske troškove života. Mnogi govore engleski jezik, a zdravstveno osiguranje je obavezno kao uslov za dobijanje boravišne dozvole (pored pasoša i dokaza o prihodu).

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Penzioneri koji žele da ostanu duže od tri meseca moraju u lokalnom konzulatu podneti zahtev za boravišnu dozvolu koja važi pet godina. Nije potrebna viza za boravke kraće od 90 dana u roku od šest meseci. Dohodak se generalno oporezuje, ali Portugal nudi deset godina bez poreza na starosne penzije, u skladu sa određenim kvalifikacijama svog programa za nerezidentne rezidente (NHR).

Bordo, Francuska

Divan lučki grad smešten na jugozapadu Francuske, duž reke Garone, Bordo uživa u toplim letima i blagim zimama. Smešten u blizini Atlantskog okeana i u blizini mnoštva poznatih vinarija, grad može mnogo da ponudi posetiocima i stanovnicima. Pregršt je muzeja, galerija, koncertnih sala, javnih parkova, restorana, kafića, pijaca na otvorenom i mesta za živahan noćni život.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Bordo ima moderan sistem prevoza, koji ga povezuje sa raznim gradovima u Francuskoj, kao i sa ostalim evropskim destinacijama. Francuski univerzalni zdravstveni sistem predviđa da oni koji žive u zemlji - tri uzastopna meseca i borave najmanje 183 dana godišnje - imaju pravo da se prijave za javno zdravstveno osiguranje.

Polise privatnog zdravstvenog osiguranja dostupne su onima koji nemaju to pravo. Francuski zdravstveni sistem prepoznat je kao jedan od najboljih na svetu.

Dokumenti koji su potrebni vašem lokalnom francuskom konzulatu uključuju pasoš, dodatne fotografije i dokaze o finansijskoj samostalnosti, međunarodnom medicinskom osiguranju, kao i mestu prebivališta u Francuskoj. Viza se svakako podrazumeva.

Budimpešta, Mađarska

Uz povoljne troškove života, prelepe istorijske zgrade, odlične restorane, terme i ljubazne građane, Budimpešta postaje popularna destinacija za penzionisanje, i kod Evropljana i kod Amerikanaca. U poređenju sa Njujorkom, navodi se da su troškovi života u Budimpešti oko 57% niži, a stanarine su u proseku 83% manje.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Moderni stanovi dostupni su po većoj ceni. Iako članica Evropske unije, Mađarska koristi svoju forintu kao valutu. Bogata kultura, živahan noćni život i lokacija na Dunavu privukli su iseljenike iz raznih zemalja. Još jedan bonus: engleski se često govori. Strancima je dozvoljeno da kupuju imovinu, a zdravstvena zaštita je vrlo dobra.

Cene namirnica i one u restoranima vrlo su prihvatljive, a ukusno vino dostupno je po fer ceni. Strani penzioneri mogu dobiti prebivalište nakon 3 godine neprekidnog života u Mađarskoj (bez odsustva dužeg od 90 dana godišnje), zajedno sa dokazima o finansijskoj odgovornosti, depozitom u lokalnoj banci i vlasništvom nad imovinom.

Ljubljana, Slovenija

Ovaj glavni grad Slovenije, sa oko 295.500 ljudi, postaje poznat kao odredište za penzionisanje kako Evropljana, tako i Amerikanaca. Članica Evropske unije od 2004. godine, Slovenija je stekla nezavisnost 1991. Nacija ima dugu istoriju vinarstva i nekoliko lokaliteta na Uneskovoj listi svetske baštine. Banje i odmarališta ističu se kao prednost.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Mešavina starog i modernog, pristup plažama, skijalištima, terenima za golf, jezerima i planinama, takođe je idealan za starije, ali i za porodice, decu. Prema pisanju američkog sajta, troškovi života u Ljubljani su "atraktivni" i oko 41% niži nego u Njujorku.

Split, Hrvatska

Sve popularnija turistička destinacija, posebno za građane iz SAD. Splitska klima sa toplim suvim letima i blagim zimama im izuzetno odgovara. Split je, inače, drugi po veličini grad u Hrvatskoj, a svakako najveći u Dalmaciji. Rimski car Dioklecijan sagradio je palatu u tom gradu i ona je i danas njegov ukras.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Restorani, barovi, kulturna i zabavna mesta, i mnogi stanovnici koji govore engleski, ističu se kao prednosti za relativno lako prilagođavanje. Zdravstvena zaštita se smatra adekvatnom.

Alikante, Španija

Smešten duž Sredozemnog mora na jugoistoku Španije, ovaj grad nudi veliki izbor izvrsnih plaža, divnih restorana, dinamičnog noćnog života i spomenika za pogled u prošlost. Opcije za ručavanje, po povoljnoj ceni, kreću se od elegantnih do ležernih, sa svežim morskim plodovima, neverovatnim pogledom i zalascima sunca koji oduzimaju dah.

Centralna pijaca je popularna među posetiocima i stanovnicima i nudi razna fina španska vina, sir, morske plodove, meso, sveže voće i povrće.

Alikante je takođe odlično povezan sa velikim španskim gradovima, i to odličnim transportnim sistemom, a ima i aerodrom Alicante-Elche. Ukratko, grad je dovoljno velik, prijateljski raspoložen, prijatan i autentičan.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Pristupačno stanovanje kreće se od 500 dolara mesečno (za jednosoban stan za iznajmljivanje) do 90.000 dolara (za kupovinu). Mimo dobrog javnog zdravstvenog sistema, privatna zdravstvena zaštita u Španiji je izuzetna i pristupačna, sa vrhunskom opremom i visokoobučenim lekarima.

Valeta, Malta

Valeta je maleni glavni grad Malte, države koju čine tri ostrva u Sredozemnom moru. Smeštena južno od Sicilije, izgrađena je na uzvišenju između dve luke, s pogledom na neravnu obalu. Prekrasne peščane plaže su na 30 minuta vožnje od grada, a dostupan je i javni prevoz.

Iako malo, ovo mesto se ponosi bogatom istorijom i arhitekturom koja datira iz 16. veka.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Grad je prohodan, a pored malteškog, glavni jezik je engleski, te u ovoj zemlji ima dosta iseljenika iz Velike Britanije, Australije i kontinentalne Evrope. Malta je, navodi se, generalno pristupačna opcija za penzionisanje. Jednosobni stanovi, locirani neposredno ispred Valete, iznajmljuju se po ceni od 750 dolara mesečno.

Prehrambene namirnice i jela u restoranima takođe imaju povoljne cene. Privatna zdravstvena zaštita na Malti preporučuje se iseljenicima koji nisu iz EU, visoko je ocenjena, i "jeftina" u poređenju sa američkim opcijama.

Kinsejl, Irska

Smešten na južnoj obali Republike Irske, Kinsejl je istorijski grad sa plažama, marinama, istaknutim ribolovom i ronjenjem. Za penzionere koji uživaju na otvorenom ovo bi moglo biti idealno mesto. Omiljena zabava su vožnja biciklom, planinarenje, jahanje i šetnja neobičnim gradom.

U blizini je jedno od najlepših golf igrališta u zemlji Old Head, a primamljivo je čak i za one koji ne igraju golf, jer je savršeno za šetnju zbog morskih povetaraca i zadivljujućeg pogleda. Gurmani će ceniti restorane, posebno one u kojima priređuju sveže morske plodove, a možda i časove kuvanja u "Kinsale Gourmet Academy".

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Vreme je blago i ima mnogo obala za istraživanje. Životni troškovi su nešto veći nego u Sjedinjenim Državama, iako troškovi variraju od velikih gradova poput Dablina pa do onih manjih. Ova zemlja je ipak "luksuz" za penzionisanje: da bi ostali duže od tri meseca, podnosioci zahteva za vizu moraju da donesu dokaz o određenom prihodu (oko 60.000 dolara godišnje) i velikoj ušteđevini.

Prag, Češka

Ovaj jedinstveni i zadivljujući biser Evrope istovremeno je drevan i moderan, a posebno je dobrodošao strancima. U njemu živi više od 120.000 iseljenika i sve veći broj penzionera. Prag je središte živopisnih baroknih i gotičkih crkvi, i generalno arhitekture.

Grad na Balkanu proglašen rajem za penzionere: Očuvana priroda, pristupačne cene...

Ceo njegov Stari grad proglašen je svetskom baštinom, ali je Prag istovremeno i moderan grad, sa visokim životnim standardima, umetnošću i muzejima svetske klase, raznovrsnom kuhinjom, istorijskim pabovima i nenadmašnim izborom piva - sve po pristupačnim cenama.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Iznajmljivanje stana u neposrednoj blizini centra grada je "prihvatljivo", navodi se, a nekretnine su moderne i dobro opremljene.

Pored toga, zdravstveni sistem Praga je među najboljima u Evropi. Zdravstveno osiguranje je obavezno, a troškovi su prihvatljivi kod visokokvalitetnih, dobro obučenih lekara, od kojih mnogi govore engleski.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 18171 idi na stranu