Foto: RINA
Foto: RINA

Mesto gde se dešavaju čuda: Banja sa čudotvornom vodom i vekovima starim manastirom FOTO

Podeli

Priča o bogatoj Ruskinji koja je mogla da bira bilo koju kliniku na svetu, a izlečila se u Pribojskoj banji obišla je Srbiju.

Njeno isceljenje ne treba toliko ni da iznenađuje jer od davnina je poznato da su ove lekovite izvore koristili mnogi.

Ovo je mesto gde su se i pre dešavala mnoga, kako su ih nazvali, božja čuda a veruje se da delotvornosti ove vode doprinosi i blizina velike srpske svetinje, manastira posvećenog Svetom Nikoli Mirlikijskom. U znak zahvalnosti bogata Ruskinja je i donirala dvadeset hiljada evra ovom manastiru u Pribojskoj banji kako bi se uradio ikonostas ističući da je to najmanje što može da uradi nakon što joj je „sveta voda“ pomogla da se izleči.

"Još uvek nema tačnih saznanja ko je i kad podigao ovu pravoslavnu bogomolju, ali je sasvim sigurno da je ona postojala i pre vladarske loze Nemanjića. Manastirski kompleks čine tri crkve posvećene Svetom Nikoli, Uspenju presvete Bogorodice i Svetom Iliji, što se sreće samo još u Pećkoj patrijaršiji, koja ima četiri crkve. Obnavljali su ga kralj Uroš Prvi i Stefan Dečanski, a o njemu se starala i vlastelinska porodica Vojinović, bio je njihov mauzolej i imao je u svom sklopu bolnicu i školu", rekao je iguman Teofil za Rinu.

Ova svetinja poznata je i kao manastir Svetog Nikole u Dabru, a u hijerarhiji Srpske crkve pripada joj peto mesto. Od samog svog nastanka, kroz vekove bio je duhovni centar Srba nastanjenih u ovom kraju. Manastir je bio i srednjovekovni centar pismenosti jer je ovde otkriven luksuzni pisarski srebrni pribor koji se sastoji od dva stila za pera i mastionice sa očuvanim okamenjenim mastilom.

Foto: RINA
Foto: RINA

Za vodu koja izvire u neposrednoj blizini manastira veruje se da je stara preko 30.000 godina, a meštani kažu da može da izleči čak i konje, a i ljude. Poput ove Ruskinje, i drugi su dolazili u kolicima ili sa štakama, a kući otišli na nogama.

"Ovde sam radio preko 30 godina i video na hiljade ljudi i pacijenata koji dolaze svake godine i nalaze svoj lek u ovoj vodi, bilo da se kupaju bilo da je piju. Ovo je izuzetno čuvena voda i po temperaturi i po sastavu. Dobra za piće, za terapiju, izuzetna za veliki broj bolesti. Do groba ću pamtiti kako je čovek došao kod mene u kolicima, ovde se kupao i otišao svojim nogama kući", izjavio je za Rinu dr Dragan Pjevčević.

Za Pribojsku banju zna se još od rimskog doba, a prema predanjima, u lekovitoj vodi zajedno sa svojom vojskom kupao se i lečio i srpski kralj Uroš Prvi. Banja je specifična i po tome što voda u njoj ima idealnu temperaturu koja se vekovima nije menjala i iznosi 36,6 stepeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 19911 idi na stranu