Semenja: Neću se stideti što sam drugačija

Dvostruka olimpijska šampionka na 800 metara južnoafrička atletičarka Kaster Semenja rekla je da se neće stideti što je "drugačija"

Izvor: B92, Beta
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Semenja ističe da će se boriti za ono što je ispravno, u sred spora sa atletskim čelnicima o dopuštenom nivou testosterona koji je prirodno povećan kod atletičarki.

Semenja je rođena s razlikom u razvoju pola (DSD) i ne može da se takmiči u ženskoj konkurenciji od 400 metara do jedne milje bez uzimanja lekova za smanjivanje nivoa testosterona.

Ona želi da Svetska atletika bude odgovorna za, kako je navela, diskriminaciju sportistkinja sa hiperandrogenizmoim – pojačano lučenje muških hormona kod žena.

Nedavno je rekla da svoju pažnju usmerava na "pobeđivanje u bitkama protiv vlasti", pre nego na osvajanje medalja, pošto učešće na Olimpijskim igrama u Parizu narednog leta više nije cilj.

Semenja je u intervjuu za Bi-Bi-Si (BBC) rekla da je od pete godine osećala da je "drugačija" i da prihvata sve svoje razlike, kao da neće pristati na to da "bude prihvaćena".

Ona želi da osnaži žene, da se čuje njihov glas i ocenila je da "lideri u sportu okreću žene protiv žena".

Hiperandrogenizam je medicinsko stanje koje karakteriše viši nivo testosterona od uobičajenog, hormona koji uvećava mišićnu masu i snagu.

Svetska atletika u martu je saopštila da takmičarke sa DSD moraju da uzimaju terapiju za suzbijanje hormona šest meseci pre nego što budu mogle da učestvuju u svim ženskim disciplinama.

"Ja verujem, ako si žena, onda si žena. Bez obzira na razlike. Shvatila sam da želim da živim život i da se borim za ono što mislim i verujem u sebe. Znam da sam žena i sve što ide uz to jednostavno prihvatam",
rekla je olimpijska šampionka na 800 metara iz 2012. i 2016. godine i trostruka svetska šampionka.

Ona ne želi da uzima lekove, a na prošlogodišnjem Svetskom prvenstvu u Oregonu trčala je na 5.000 metara ali nije uspela da se plasira u finale.

Evropski sud za ljudska prava je u julu presudio u njenu korist u slučaju u vezi sa nivoom testosterona kod sportistkinja.

"Znam da sam drugačija. Ne zanimaju ne medicinski termini i ono što kažu. Rođenje bez materice, to me ne čini manje ženom. To su razlike sa kojima sam rođena i prihvatiću ih. Neću se stideti što sam drugačija. Drugačija sam i ponosna i osećam se sjajno zbog toga", navela je 32-godišnja atletičarka.

"Važnost ženskog sporta se ne shvata ozbiljno i moramo da preuzmemo odgovornost za svoja tela. Da odlučimo šta je za nas ispravno, a ne da drugi pol odlučuje kako bi trebalo da izgledamo. Da li smo dovoljno žene ili ne, na nama je. Mi znamo i verujemo u ono što je ispravno", dodala je ona.

Presuda Evropskog suda za ljudska prava nije bila protiv sportskih tela i pravila o DSD, već konkretno protiv vlade Švajcarske jer nije zaštitila Semenjina prava i datira još od presude švajcarskog Vrhovnog suda pre tri godine.

Sud je naveo da švajcarska vlada nije zaštitila Semenju od diskriminacije kada je Vrhovni sud odbio da poništi odluku Suda za sportsku arbitražu (CAS) koji je podržao pravila Svetske atletike.

Slučaj je sada prosleđen Velikom veću Evropskog suda za ljudska prava na konačnu odluku nakon zahteva za prosleđivanje od švajcarske vlade.

Semenja je rekla da bi uzimanje lekova ugrozilo njeno zdravlje i da je presudom njoj i ostalim sportistkinjama sa DSD uskraćeno pravo da se oslone na svoje sposobnosti.

Ona je za BBC rekla da je saznala da "nema matericu ni jajovode u isto vreme kada i ostatak sveta", kada je podvrgnuta testu za utvrđivanje pola 2009.

Semenja je rekla da nema šta da krije: "Ja sam žena i imam vaginu kao i druge žene".

"Živim drugačiji život i nastaviću tako da živim i zbog toga se osećam dobro. Neću da budem neko ko nisam, kao da moram da se uklopim da bih bila prihvaćena", navela je ona.

Semenja je najavila borbu protiv nepravde i borbu za inkluziju i rekla da neće dozvoliti "liderima koji dolaze iz sebičnih razloga u naš posao da ga rasture".

"Sportski lideri okreću žene protiv žena. Ako kažete da radite u najboljem interesu sportista, onda to uradite. Nije na vama da odlučujete kako bi pol trebalo da izgleda. Vodite, pravite novac, promovišite sport. Jasna i glasna poruka - obavite posao, promovišite sport i pustite nas sportiste da zabavljamo
", navela je Semenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.