Srbija sa 20 rvača na SP u Beogradu: "Ciljevi su medalje i olimpijske norme"

Rvačka reprezentacija Srbije na predstojećem seniorskom Svetskom prvenstvu, koje se u Beogradu održava od 16. do 24. septembra imaće ukupno 20 takmičara.

DPIzvor: B92
Podeli
Foto: RSS
Foto: RSS

Na strunjačama u Beogradskoj areni boje naše zemlje braniće pet takmičarki u ženskom rvanju, pet rvača u slobodnom i desetorica boraca u grčko-rimskom stilu, a ukupno će učestvovati 1150 takmičara iz 99 zemalja.

"Konkurencija će biti vema žestoka. Ovo Svetsko prvenstvo biće znatno kvalitetnije od prošlogodišnjeg kome je Beograd takođe bio domaćin iz prostog razloga što će se na ovom planetarnom šampionatu podelitin ukupno 90 olimpijskih normi", kaže selektor rvačke reprezentacije Milorad Dokmanac i dodaje:

"Plasman na Olimpijske igra izboriće po pet prvolpasiranih takmičara u olimpijskim kategorijama. Očekujemo da izborimo dve do tri vize za Pariz u grčko-rimskom i barem jednu u slobodnom stilu. Što se devojaka tiče, imamo izuzetno mlade takmičarke kojima će samo učešće biti dragoceno za sticanje preko potrebnog iskustva. Kada govorimo o planovima i ciljevima, nadamo da ćemo nastaviti kontinuitet osvajanja odličja na velikim takmičenjima i da će naši reprezentativci uzeti jednu ili dve medalje", rekao je Dokmanac.

Foto: RSS
Foto: RSS

Uoči Šampionata sveta na Divčibarama se održava međunarodni kamp Svetske rvačke federacije koji je oduševio 150 učesnika iz 25 zemalja.

"To je ustaljena praksa koju primenjuje Međunardona rvačka federacija sa ciljem popularizacije i daljeg razvoja rvanja među zemljama koje nemaju zapažen rezultate. Kamp traje dve nedelje i impresije učesnika su izvanredne. Nimalo slučajno jer smo obezbedili vrhunske uslove – salu sa šest stručnajača, dve teretane, bazen i saunu uz ogromno iu nadaleko poznato srpsko gostoprimstvo", konstatovao je Dokmanac.

Promoteri Svetskog prvenstva u Beogradu biće legendarni rvači. Slavni Kubanac Miljan Lopez, petostruki svetski prvak i četvorostruki uzastopni olimpijski šampion, koji je juče doputovao u Beograd. Zatim, slavni Nemac Frank Štabler, osvajač deset medalja na velikim takmičenjima, od čega pet zlatnih, i Davor Štefanek, olimpijski šampion iz Rija.

U sklopu promocije ovog šampionata Lopez, Štabler i Štefanek u petak će održati javni trening rvanja na Trgu Republike. Svečano otvaranje je zakazano za subotu u 18.30, a specijalan nastup imaće Marija Šerifović. Publika će imati priliku da uživa sat vremena u nezaboravnim hitovima naše muzičke zvezde.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.