Koliko košta tradicija? U NFL 100 miliona $

Prvi put u istoriji NFL igraće se utakmica za "Crni petak", dan posle Dana zahvalnosti.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

* Teksašani razbili "komandante", pa pojeli ćurku VIDEO

Njujork Džetsi i Majami Dolfinsi sastaće se u meču koji će ući u istoriju zahvaljujući tehnološkom gigantu Amazonu.

Amazon je platio ekskluzivna prava na prenos meča na svojoj video platformi sa samo jednim ciljem – da potencijalne kupce zadrži u kući i kupuju onlajn, odnosno na Amazonu.

Kompanija je prošle godine imala najuspešniji prodajni vikend u svojoj istoriji od "Crnog petka" do "Sajber ponedeljka", a tokom ta četiri dana je zabeležila više od milijardu dolara prodaje.

Kako bi nadmašili taj uspeh, u Amazonu su procenili da im se isplati da daju NFL-u 100 miliona kako bi povećali broj potencijalnih kupaca, koji će ostati kod kuće i kupovati onlajn umesto da idu u prodavnice i tamo koriste popuste za "Crni petak", što je uobičajeno u SAD na ovaj dan.

Međutim, duel Džetsa i Dolfinsa će se igrati u ne baš tako popularnom terminu od 15 časova popodne.

Razlog je jednostavan, zakon o sportskim prenosima iz 1961. zabranjuje NFL utakmice u petkom posle 18 časova i subotom tokom jeseni, kako bi zaštitili srednjoškolski i univerzitetski fudbal od pada posete i gledanosti.

Ali, Amazon je ponudio NFL-u 100 miliona pa su oni odlučili da utakmica počne u 15, a to što će se završili malo posle 18 časova ne krši pomenuti zakon.

Iako je u pitanju ogromna suma, računica ove kompanije je jasna:

Prosečna gledanost utakmica za Dan zahvalnosti je čak 33,5 miliona (2022). Poređenja radi, prosečna gledanost NBA mečeva tokom Božića prošle godine bila je 4,27 miliona.

A tu je i zarada od prodaje reklama, jer 30 sekundi reklame tokom utakmica u četvrtak uveče, na koje Amazon takođe ima prava je 440.000 dolara.

Foto: Profimedia/Nick Cammett
Foto: Profimedia/Nick Cammett

Za "Crni petak", za 30 sekundi reklame tokom NFL utakmice moraće da se izdvoji dvostrko više novca – 880.000.

Osim toga, Amazon nudi brendovima koji žele da se reklamiraju da imaju različite reklame u isto vreme, zahvaljujući posebnoj tehnologiji i tako ciljaju različite društvene grupe.

Primera radi, jedna poznata kompanija za proizvodnju audio opreme će emitovati tri različite reklame – jednu sa Džoom Buroom gledaocima koji nisu pretplatnici, a druge dve sa različitim proizvodima samo onima koji su pretplatnici Amazon Prajma u zavisnosti od njihove istorije pretrage.

A najbolja stvar od svega toga je što će te reklame biti moguće odmah pretvoriti u kupovinu. Odnosno gledaoci će moći dok gledaju reklamu da smeste taj proizvod u "kolica" jednim klikom na dugme i nastave da gledaju utakmicu bez da prekinu prenos.

A pošto se veliki procenat ljudi lako odlučuje da kupi ono što vidi u reklami, nema sumnje da će Amazon značajno provećati svoju onlajn prodaju tokom NFL utakmice, a istovremeno će zadržati kupce u svojim kućama i "ukrasti" ih konkurenciji.

Nema sumnje da bi NFL utakmice za "Crni petak" mogle postati tradicija, štaviše, NFL timovi već razmatraju mogućnosto da Amazon bude stalni "domaćin".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.