Antić iz Belorusije: Lukašenko nam rekao da ujutru pijemo votku

Belorusko fudbalsko prvenstvo jedno je od poslednjih u svetu koje se još igra, a u njemu učestvuje Nikola Antić, bivši defanzivac Vojvodine.

SSIzvor: B92, Dnevnik
Podeli
Foto: StarSport
Foto: StarSport

U ovoj državi koronavirus, za sada, nije uzeo maha. Nema vanrednog stanja, niti drugih mera ozbiljnijih mera, osim što su sve granice zatvorene.

Kako se poslednji bastion fudbala nalazi se baš u Belorusiji, interesantno je čuti šta o tome ima da kaže levi bek Šahtjora iz Soligorska.

"U Belorusiji nema problema zbog koronavirusa, jednostavno, kao da on ni ne postoji. Predsednik države Aleksandar Lukašenko izdao je saopštenje po kojem niko ne može da uđe u zemlju ili da je napusti, uz savet da se svako jutro popije čašica votke, kao preventiva", rekao je Antić za novosadski "Dnevnik".

Photo: Alexander Zemlianichenko/Pool via REUTERS
Photo: Alexander Zemlianichenko/Pool via REUTERS

Do sada je belorusko ministarstvo zdravlja zabeležilo 80 slučajeva zaraženih virusom Covid-19.

"Taj broj se ne povećava. Sve normalno funkcioniše: rade prodavnice, tržni centri, restorani, kafići, jedino je obavezno da se svako naprska rastvorom alkohola kada u te objekte ulazi i kada ih napušta. Imam utisak da se ovim globalnim problemom, kada je o Belorusima reč, niko naročito ne bavi. Javni prevoz funkcioniše normalno, nema nestašice u prodavnicama, a, igra se i fudbal".

"Kada je proglašena pandemija kurs je bio dve rublje za dolar. Sada je taj odnos već 2,85 rublje za američku valutu, s tendencijom daljeg rasta, a to nas posebno pogađa, jer kada dobijemo plate u rubljama, gubimo i po 20 odsto njene vrednosti".

Foto: StarSport
Foto: StarSport

Epidemija nije, ali svest o dešavanjima širom planete jeste prisutna.

"Svi smo svesni činjenice da zaraza jako brzo može da se proširi, ali se trudimo da živimo, koliko god to možemo, neki normalan život. Soligorsk je grad od oko 100.000 stanovnika i 130 km udaljen je od prestonice Minska, a generalni sponzor kluba je fabrika soli Belaruskali, čijih oko 20.000 radnika redovno dolazi na posao. Iako nam nije svejedno, mi izvršavamo obaveze koje imamo, živimo i treniramo u izolovanom kampu koji se nalazi u šumi i nemamo nikakvih kontakata s lokalnim stanovništvom. Nalazimo se u sobama i jedini izlasci su nam do restorana u kojem se hranimo, a koji je u našoj bazi i veoma retko do samoposluge".

Antić u Šahjoru ima veliko društvo, kada je reč o igračima sa Balkana.

"Tu su Igor Ivanović, koji je zimus stigao iz kruševačkog Napretka, Zarija Lambulić je ranije bio član Proletera iz Novog Sada, pa Darko Bodul iz BiH i mladi Tin Vukmanić iz Hrvatske. Od stranaca tu su i dvojica Gruzijaca i jedan Albanac, a zanimljivo je da Šahtjor ima i šest A reprezentativaca Belorusije", zaključio je Nikola Antić.

strana 1 od 2 idi na stranu